GUEST WRITER Avocat Daniela Rădac: Regimul matrimonial convenţional

În cadrul acestui articol vom prezenta cel de al treilea regim matrimonial, după ordinea în care sunt reglementate de către Noul Cod civil, şi anume regimul matrimonial convenţional.

Un aspect important pe care îl evidenţiază legiuitorul, cu privire la acest regim matrimonial, este cuprins în cadrul articolului 368 din cadrul viitorului Cod civil. Unde se stabileşte faptul că, în măsura în care cei doi soţi, prin convenţia matrimonială încheiată, nu vor stabili, prin clauze contractuale, decât anumite raporturi patrimoniale ale căsătoriei, convenţia matrimonială se va completa cu dispoziţiile legale care reglementează regimul comunităţii legale.

Regimul matrimonial convenţional va exista, după cum evidenţiază legiuitorul în cadrul art. 366, ori de câte ori cei doi soţi prin convenţie matrimonială, dar în condiţiile şi limitele legii, vor stabili clauze prin care vor deroga de la dispoziţiile legale care reglementează regimul comunităţii legale. Aşadar, analizând aceste prevederi legale ajungem cu uşurinţă la concluzia că, acest regim matrimonial reprezintă o specie a regimului matrimonial al comunităţii legale.

În ipoteza în care se încheie o convenţie matrimonială prin care se adoptă regimul matrimonial convenţional, acesta se poate referi doar la anumite aspecte ale raporturilor patrimoniale, limitativ şi expres stabilite de legiuitor, în cadrul art. 367.

Astfel, prin convenţia matrimonială, se poate ca cei doi soţi să includă în comunitatea de bunuri, o parte sau toate bunurile dobândite înainte de căsătorie, precum şi o parte sau toate datoriile proprii acumulate înainte de încheierea căsătoriei, fiind exceptate bunurile de uz personal şi bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi.

De asemenea, prin convenţia matrimonială se va putea restrânge comunitatea de bunuri la anumite bunuri ori datorii, dobândite respectiv acumulate, în timpul căsătoriei, se va putea stabili obligativitatea acordului ambilor soţi pentru efectuarea unor acte juridice, se va putea stabili modalităţi de lichidare a comunităţii convenţionale şi un ultim aspect care se va putea insera, în cadrul unei convenţii matrimoniale prin care se optează pentru comunitatea convenţională, este caluza de preciput.

Cu privire la clauza de preciput, pe scurt, trebuie menţionat faptul că aceasta are aplicabilitate directă în materia succesiunii şi reprezintă clauza prin care soţul supravieţuitor va prelua înainte de partajul moştenirii, unul sau mai multe bunuri comune (art. 333).

În ceea ce priveşte problema momentului în care o astfel de convenţie poate să fie încheiată, precum şi a formei pe care trebuie să o îmbrace, rămân de actualitate aspectele pe care le-am redat în momentul în care am discutat despre regimul matrimonial al separaţiei de bunuri, mai precis, o astfel de convenţie, trebuie să fie încheiată în formă autentică şi poate să fie semnată fie înainte de încheierea căsătoriei cât şi în timpul acesteia.