GUEST WRITER Adrian Gociu, Managing Partner Gociu&Asociații: Investițiile în România. Avocatul specializat în due diligence și protejarea investițiilor

Plasarea investițiilor într-o țară străină reprezintă un pas de multe ori necesar în dezvoltarea unei companii, ori în anumite cazuri activitatea promite un beneficiu însemnat investitorului, astfel încât devine o opțiune demnă de urmat.

Latura financiară reprezintă de departe elementul principal al investiției, având la baza fie avantajele la achiziție, fie la exploatare, astfel încât afacerea să cunoască beneficii ca urmare a investiției efectuate.

România reprezintă un trend pozitiv în acapararea de investiții străine iar piața de consum din România atrage multinaționale dornice să împartă această piață care are o putere de cumpărare în creștere.

Investițiile străine există în toate domeniile de activitate, începând de la agricultură și producție până la servicii fizice sau on-line.

Este cert că pentru realizarea unei investiții într-o țară străină sunt necesare o serie de servicii conexe, care să asigure securitatea investiției, atât din punct de vedere financiar cât și juridic.

România este o țară complexă din punct de vedere legislativ și nu foarte predictibilă din punct de vedere fiscal, motiv pentru care este necesară o documentare temeinică asupra legislației aplicabile domeniului în care se dorește efectuarea investiției, dar și din punct de vedere fiscal trebuie identificată forma juridică în care se face investiția.

Spre exemplu, în prezent investițiile în terenuri agricole sunt afectate de legislația adoptată de curând, care restricționează posibilitatea investitorilor de a cumpăra terenuri agricole, în condițiile în care nu desfășoară deja activități agricole, iar reprezentanții nu au domiciliu în România, o anumită perioadă de timp înainte de efectuarea investiției.

Due diligence axat pe legislația aplicabilă investiției, reprezintă unul din pașii primari și absolut necesari, astfel încât la evaluarea oportunității sau rentabilității investiției să fie avute în vedere toate beneficiile sau slăbiciunile legislative în domeniul în care se investește.

Fiscalitatea reprezintă un al doilea domeniu care trebuie cercetat, astfel încât după întocmirea celor două analize, investitorul să dețină toate informațiile care îi determină intenția de a investi.

În condițiile efectuării unor achiziții patrimoniale, se impune verificarea situației juridice complete a bunului sau patrimoniului achiziționat, astfel încât proveniența să fie de necontestat iar legalitatea operațiunii de netăgăduit.

După implementarea investiției, din punctul nostru de vedere, în funcție de specificul activității și investiției efectuate, aceasta trebuie urmărită atât fiscal, cât și juridic astfel încât aceasta să producă rezultatul scontat.

Pregătirea de contracte clare, urmărirea relațiilor comerciale și reglementarea relațiilor cu terții reprezintă un element care coroborat cu verificarea modificărilor legislative și adaptarea soluțiilor juridice, duc la protejarea investiției.

Specializarea avocatului în due diligence și protejarea investițiilor reprezintă o operațiune complexă, de durată, cu o înțelegere de ansamblu dar și în detaliu a mediului de afaceri din România, a legislației aplicabile în diverse segmente ale pieței, dar și cunoștințe solide de carte funciară ori specificul litigiilor comerciale.

Societatea de Avocați Gociu și Asociații, tânără în această formă, este compusă din avocați cu experiență, conectați la mediul de afaceri, care înțeleg specificul investițiilor efectuate în România.

Oferim întreaga paletă de servicii necesare investirii în România, iar ulterior protejării investiției efectuate.

Suntem pasionați de negociere și asistăm cu plăcere la achiziții de bunuri sau companii, preluări (takeover), fuziuni, comasări ori divizări. De asemenea avem experiență în litigiile intra-societare, pe care bineînțeles recomandăm a le finaliza amiabil, rezultat al unei negocieri.

Totodată avem experiență în managementul juridic al relațiilor și litigiilor de muncă, dar și efectuarea documentațiilor necesare angajării cetățenilor străini -non UE, în România.

Expertul nostru fiscal ne asistă activitatea la momentul identificării soluțiilor fiscale aplicabile iar echipa noastră asigură protejarea juridică a investiției în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here