GTC a cumparat 30% din trei malluri Galleria cu 1 euro

Grupul israelian GTC, care a dezvoltat pe piata locala proiecte de birouri in Piata Victoriei, a ajuns in situatia de a cumpara la pretul simbolic de 1 euro participatiile detinute de un actionar minoritar in trei malluri Galleria construite in tara, relateaza Ziarul Financiar.

GTC detinea in proiectele Galleria din Buzau, Piatra-Neamt si Suceava o participatie de 70%, in timp ce restul actiunilor erau detinute de alta companie israeliana, Aura Investments, care a decis sa vanda.

Mallurile cu o suprafata de 37.000 mp sunt evaluate la 7 mil. euro (189 euro/metrul patrat inchiriabil), in timp ce datoriile fata de BERD si Raiffeisen, care au finantat constructia, se ridica la 27 mil. euro, astfel ca valoarea neta a proiectelor este de „minus 20 mil. euro“.

Valoarea portofoliului imobiliar din Europa Centrala si de Est al companiei israeliene GTC s-a redus din 2009 cu peste 500 de milioane de euro, cea mai mare contributie avand-o proprietatile din Romania, care doar anul trecut s-au devalorizat cu aproape 66 milioane de euro.

“GTC a inregistrat o devalorizare a activelor de peste 500 de milioane de euro din 2009, cel mai mult in Romania si Bulgaria. In 2012, devalorizarea a venit in principal de la mall-urile din Romania, Bulgaria si Croatia”, se arata in raportul financiar al dezvoltatorului, prezentat de Mediafax.

In 2012, activele GTC din Europa Centrala si de Est, regiune in care activeaza, au fost reevaluate in scadere cu 131 de milioane de euro, 73% din suma rezultand din devalorizarea proprietatilor detine in Romania si Bulgaria. Romania cumuleaza jumatate de valoare pierduta de activele GTC anul trecut, respectiv 65,5 milioane de euro.

Pierderile din Romania provin din reevaluarea centrului comercial Galleria Arad, care a pierdut 21 milioane de euro din valoare (la 31 milioane euro), in timp ce valoarea celorlalte proiecte de retail, mall-urile Galleria Piatra Neamt, Suceava si Buzau, s-a diminuat cu 28 de milioane de euro (la 7 milioane euro), acestea fiind in acelasi timp si disponile la vanzare.

Compania mentioneaza ca din cauza conditiilor pietei, mall-urile din Romania nu au mai putut sa atraga chiriasi noi si nici sa opereze cresteri de chirii. GTC a fost pe punctul de a vinde mallurile din Piatra Neamt, Suceava si Buzau, insa intelegerea nu a mai fost pusa in practica.