Grupul OMV a dat statul român în judecată la Curtea de Arbitraj de la Paris

Grupul OMV, acționarul majoritar al OMV Petrom, a dat în judecată statul român pe data de 7 martie, la Curtea de Arbitraj de la Paris, pentru că Guvernul României nu a plătit o parte din cheltuielile legate de poluarea istorică şi de dezafectarea sondelor închise, informează News.ro.

Potrivit contractului de privatizare, poluatorul trebuie să plătească, însă costurile remedierii poluării cauzate înainte de privatizare (poluarea istorică) vor fi rambursate de către statul român. Motivaţia constă în faptul că statul român, prin companiile deţinute, a exploatat zăcăminte petroliere timp de peste 50 de ani.

Grupul OMV apreciază că valoarea tuturor lucrărilor de decontaminare ajunge la 542 milioane euro, această sumă reprezentând valoarea estimată a întregii creanţe asupra statului român. În consecință, în această sumă sunt incluse și lucrările viitoare care urmează să fie efectuate de către companie, care trebuie rambursate conform prevederilor contractului de privatizare, unele dintre ele până în 2034.

Încă din anul 2009, OMV AG a solicitat de mai multe ori rambursarea cheltuielilor legate de decontaminare, dar statul român nu a rambursat decât aproximativ 18 milioane euro. Prin urmare, OMV a  depus o notificare de plată, deoarece pentru anumite cereri de rambursare în valoare de 34 milioane euro nu au fost identificate soluţii în baza contractului de privatizare Petrom.

În ciuda eforturilor de soluționare a acestei situații, nu s-a identificat nicio soluție amiabilă, motiv pentru care a fost depusă o cerere de arbitraj la Paris, explică oficialii OMV Petrom. Aceștia au mai adăugat că grupul energetic austriac continuă să plătească în numele statului român pentru a remedia problemele cauzate de poluarea istorică, în vederea respectării obligaţiilor privind protecţia mediului.

Petrom a fost vândută de statul român în anul 2004, iar în prezent, OMV Petrom are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează, la Brazi, o centrală electrică de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW. Investiţiile totale ale OMV Petrom în România, de la privatizare până în prezent, s-au ridicat la 12,8 miliarde euro.