Grupul energetic Shell reduce cu 20% bugetul alocat litigiilor

Infiintata in anul 1907, Royal Dutch Shell este o companie anglo-olandeza care se mentine in topul celor puternici, dupa cifra de afaceri care o pozitioneaza printre cele mai importante grupuri energetice, fapt care i-a adus si recunoasterea mondiala aferenta. Potrivit The Lawyer, Shell a redus 20% din bugetul alcocat litigiilor intr-un an, odata cu reducerea unei treimi din numarul total al cazurilor de care se ocupau, incepand cu anul 2012.

Echipa de litigii a luat nastere acum patru ani, in 2012. Grupul are in prezent 90 de litigatori in 12 jurisdictii, cu sedii in Londra, Houston si Haga. Istoricul cazurilor din portofoliul companiei arata o scadere de 10% din numarul de dosare anual.

Cu toate astea, cea mai mare investitie a echipei Shell este in pachetul de servicii pe care il presteaza litigiilor.

Consilierul de litigii Richard Hill (cooptat din 2012 in echipa Shell) a propus o reducere de costuri si a condus compania catre o viziune care pune in centru excelenta in ceea ce priveste imbunatatirea muncii de echipa. Acest lucru a condus la adoptarea reducerii de buget alocata litigiilor.

Grupul format din 90 de avocati gestioneaza atat valorile scazute, cat si cele mai mari ale litigiilor, avand ca reper de baza LORP (litigation objectives reaslisation process – procesul de realizare a obiectivelor in litigii).

La ora actuala, Shell are litigii mai mici si isi pastreaza procesul international de arbitraj. De asemenea, compania alege sa investeasca mult in instruirea avocatilor pledanti.

In 2015, in jur de 20 de cazuri au fost trimise in mod direct catre tribunal, si nu prin firma de avocatura, dupa cum a declarat Richard Hill pentru publicatia britanica The Lawyer.

diana.petroiu@lhm.ro