Apple este dat in judecata de un investitor

Apple Inc se confrunta cu prima somatie majora din ultimii ani din partea unui actionar, in contextul in care Greenlight Capital, companie detinuta de managerul de fonduri David Einhorn, a dat grupul in judecata si a cerut ca aceasta sa le ofere investitorilor o parte mai mare din totalul de lichiditate de 137 miliarde dolari pe care il detine.

Masura neobisnuita vine intr-un moment in care Apple se confrunta deja cu deprecierea actiunilor, cu inasprirea concurentei din piata de telefoane smart si de tablete si cu temerile legate de capacitatea sa de a produce noi tehnologii atractive.

Einhorn a declarat intr-un interviu pentru CNBC ca Apple are o mentalitate axata pe criza, ceea ce face ca grupul sa acumuleze lichiditati si sa investeasca numai in cele mai sigure titluri, care au si randamentul cel mai scazut.

„E o mentalitate de depresiune economica. Altfel spus, cei care au trecut prin traume, si Apple a trecut prin cateva traume in istoria sa, au mereu impresia ca nu pot economisi niciodata prea multi bani”, a explicat Einhorn.

Apple a fost foarte aproape de faliment in anii 1990, inainte ca Steve Jobs sa preia conducerea companiei si sa realizeze o revenire spectaculoasa. Cu toate acestea, compania a devenit foarte conservatoare cu banii sai.

Anul trecut, Apple a reactionat la criticile din partea investitorilor legate de sumele enorme detinute in lichiditate, si a inceput plata trimestriala de dividende in cash si un program de recuperare de actiuni, prin care va plati 45 miliarde dolari in urmatorii trei ani. La momentul respectiv, Apple detinea rezerve de liciditate de 98 miliarde dolari.