Grecia reclamată la Comisia Europeană pentru modul în care tratează imigranţii. De Brauw Blackstone Westbroek asistă reclamanţii

Oxfam şi mişcarea cetăţenească WeMove Europe au anunţat marţi depunerea unei plângeri la Comisia Europeană (CE) prin care cer ca instituţia să deschidă o procedură de neîndeplinire a obligaţiilor de către Grecia, pe care o acuză că a încălcat drepturile solicitanţilor de azil, transmite AFP, citată de Agerpres.

Într-un comunicat, cele două organizaţii afirmă că “guvernul grec nu a răspuns la acuzaţiile argumentate de încălcare a drepturilor, inclusiv persistenţa trimiterilor violente înapoi în Turcia a solicitanţilor de azil şi nesocotirea flagrantă (a legii) azilului”.

Plângerea urmează să fie depusă marţi dimineaţă în numele lor de către firma de avocatură olandeză De Brauw Blackstone Westbroek. Acţiunea are loc în ajunul prezentării de către CE a mult aşteptatei propuneri de reformare a politicii de azil a UE, la două săptămâni după incendiul din tabăra supraaglomerată şi insalubră Moria de pe insula greacă Lesbo.

Dacă CE doreşte să demonstreze că noul pact privind azilul şi migraţia este menit să îmbunătăţească sistemul de azil din Europa, trebuie să demonstreze, de asemenea, hotărârea sa de a se asigura că toate statele membre respectă drepturile omului şi demnitatea oamenilor”, a declarat Marissa Ryan, directoarea biroului european al Oxfam.

În această plângere, cele două organizaţii consideră că noua lege a azilului din Grecia şi modul în care solicitanţii de azil sunt trataţi de către autorităţile elene nu “respectă legislaţia europeană”. Ele consideră în special că aplicarea acestei noi legi împiedică, în practică, multe persoane, lipsite de orice asistenţă juridică, să facă recurs la deciziile de respingere a cererii lor de azil.

“Este vorba despre modul în care Europa se ocupă de migraţie. În prezent, se face prin susţinerea practicilor care duc doar la suferinţe incredibile”, a denunţat Giulio Carini, din partea WeMove Europe.

Organizaţiile, care în plângere menţionează în detaliu încălcările observate, consideră că singura modalitate de a răspunde este deschiderea unei proceduri de către CE privind neîndeplinirea obligaţiilor de către guvernul de la Atena.

CE poate identifica posibile încălcări ale legislaţiei UE pe baza propriilor investigaţii sau în urma plângerilor cetăţenilor sau ale altor părţi interesate. CE poate apoi să iniţieze proceduri oficiale de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor atunci când ţara în cauză nu remediază presupusa încălcare a legislaţiei europene şi poate decide, după mai multe etape, să sesizeze Curtea de Justiţie a UE.

Photo: Euronews / Copyright  REUTERS

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here