Cand toti ochii sunt atintiti asupra Greciei este dificil sa te concentrezi si asupra problemelor pe care le au alte tari din aceasta regiune a Europei, chiar daca si acestea sunt membre UE. Prestigioasa publicatie Forbes si-a aruncat insa ochii si asupra celor mai tinere state membre ale Uniunii, intre care se afla si Romania, si face o analizainteresanta a provocarilor cu care acestea se confrunta.
„Cele mai multe comentarii legate de problemele Europei s-au concentrat pe grupul de state PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania). Dar colapsul care a urmat dupa criza financiara din 2008 – 2009 are chiar mai multe efecte politice si economice in cea mai recenta zona de extindere a Uniunii Europene, in fostele tari comuniste.
Acest lucru a fost evidentiat intr-o statistica publicata recent de cotidianul New York Times si care analiza evolutiile negative ale inmatricularilor de masini din 2011, comparate cu cifrele de pana in 2007. Pe ultimele locuri intre cele 24 de state europene analizate se afla Ungaria, cu o scadere de 73,7% si Romania, cu un minus de 74,1 procente. (Letonia e si ea foarte aproape, in timp ce scaderea in Bulgaria a fost de 53,4%). In intreaga Uniune Europeana scaderea a fost de 15,8 procente.
Nu toata lumea are nevoie de o masina noua, dar acesta este un bun indicator pentru suferintele prin care trece clasa de mijloc. Si ce rezulta din asta?
In Ungaria un nationalist de dreapta, Viktor Orban, vrea sa isi asigure puteri nelimitate, inclusiv controlul asupra Bancii Centrale. Tara risca nu doar sanctiuni din partea organismelor internationale, dar si izolarea fata de lumea care a reprimit-o dupa 1990.
In Romania oamenii au marsaluit, cerand demiterea unui guvern de austeritate. Sursa nemultumirilor protestatarilor nu este exclusiv interna. Aici, ca in multe tari foste comuniste, o importanta sursa de venit a fost aproape taiata: Joburile din Europa occidentala, care erau disponibile pentru imigrantii ce repatriau apoi banii acasa, au disparut sau au fost ocupate de forta de munca locala. Asa ca romanii se zbat acum in recesiune. (PIB-ul Ungariei si cel al Romaniei reprezinta, impreuna, aproape echivalentul PIB-ului Greciei)
O revenire a cresterii economice la nivel global poate sa repare problemele din aceste tari, cu conditia sa nu revina la autoritarism, nationalizari sau violente care sa sperie investitorii. O parte din statele grav afectate economic, precum Estonia, raman fidele politicilor liberale si ele ar trebui sa isi revina primele. Dar indepartarea celorlalti fata de ceea ce pareau sa fie, doar cu cativa ani in urma, zilele idilice ale unei piete pan-europene, este, probabil, inevitabila.
Acest lucru va fi tragic pentru multi, mai ales pentru cei care au investit in tarile “pierdute”. Factorii de decizie, in special cei din Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, nu trebuie sa piarda din vedere oportunitatile care exista inca in aceste zone. Se acorda prea multa atentie cazurilor precum cel al Greciei pentru ca majoritatea datoriei acesteia este catre grupuri financiare globale. As paria totusi pe Romania.”