Gradul de urbanizare a avansat cu doar 0.6% in 20 de ani

Din 1990 si pana in 2011, gradul de urbanizare al Romaniei a inghetat. Daca, in 1990, in mediul urban traia 54,3% din populatia Romaniei, 21 de ani mai tarziu procentul a avansat cu doar 0,6% – la 54,9%, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

Cum urbanizarea este asociata cu un nivel de trat mai ridicat al populatiei, rezulta ca, de la revolutie incoace, Romania a batut pasul pe loc, relateaza Ziarul Financiar.

Dezvoltarea ansamblurilor rezidentiale in jurul oraselor avand caracteristici urbane nu compenseaza dezastrul din industrie care i-a fortat pe multi oameni ramasi fara slujbe sa se intoarca la tara. Mai grav decat nivelul modest al urbanizarii este faptul ca ruralul romanesc are ca principal atribut saracia, spun sociologii si specialistii in geografie economica.

Nu a locui intr-o zona rurala este marea problema, spune profesorul Marian Preda, decanul Facultatii de Sociologie a Universitatii Bucuresti. „Problema este ca locuitorii din ruralul romanesc stau extrem de prost la alimentarea cu apa curenta, nu au incalzire centrala, nu au toalete. Totul se reflecta in nivelul de trai, in nivelul de sanatate”.

La randul sau, profesorul Ioan Ianos de la catedra de Geografie umana si economica din cadrul Facultatii de Geografie, Universitatea Bucuresti, observa ca, mai ales sub influenta unor calcule politice, o serie de localitati au devenit „orase” fara sa aiba niciuna dintre caracteristicile indisolubil asociate urbanului.