Google verifică veridicitatea informației. Noi instrumente de filtrare pentru articolele online

Google a decis să introducă unelte pentru verificarea veridicității informației, care să afișeze în lista rezultatelor căutate dacă informația este corectă sau falsă, informează Bloomberg.

Google a lansat deja un program pilot în urmă cu câteva luni pentru verificare informației. Prin intermediul site-urilor specializate în căutarea și verificarea informației, Google va filtra articolele din mediul on-line. Până acum acest sistem a funcționat în America și Marea Britanie, dar Google a decis să extindă această formă de securitate la nivel global. Prin urmare, în câteva luni, motoarele de căutare din toată lumea vor afișa în lista de rezultate etichete care vor preciza dacă informația este adevărată, falsă sau nedemonstrată.

Google intenționează să implice și mass-media în acest proiect. Cu alte cuvinte, pe lângă firmele specializate de verificare a informației ca Snopes sau PolitiFact, instituții de presă ca The Washington Post sau The New York Times ar putea să contribuie la analizarea știrilor. Mai mult, publicațiile ar putea să se verifice unele pe altele în momentul transmiterii informației.

Google atenționează că ar putea exista și varianta în care site-urile de verificare furnizează rezultate diferite asupra veridicității unei informații. Cel mai util însă, spun cei de la Google, este ca oamenii să dețină proprietatea termenilor și să știe că informația căutată a fost verificată de mai multe surse.

„Aceste verificări sunt făcute pentru ca oamenii să poată filtra corect informația. Chiar dacă rezultatele verificării pot afișa concluzii diferite, credem că este important ca oamenii să dețină proprietatea termenilor și să citească informații clare verificate de mai multe surse”, au declarat reprezentanții Google.

Această măsura de filtrare a informației vine în contextul în care după alegerile din America, au apărut o mulțime de articole false sau critice, răspândite mai ales prin intermediul Facebook. Google a mai precizat că site-urile care folosesc etichetele de verificare a informației nu ar trebui să fie privilegiate în ceea ce privește afișare cu prioritate a acestora în lista de rezultate.