Google castiga procesul impotriva Oracle privind incalcarea unor patente

Platoforma Android dezvoltata de Google nu incalca patentele Oracle, a decis un juriu convocat de instanta federala din California, potrivitReuters. Decizia juriului opreste astfel incercarea Oracle de a obtine daune de la Google pentru incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala.

Echipa de avocati a Google, alcatuita din litigatori de la firmele Keker & Van Nest si King & Spalding, a reusit astfel sa surclaseze avocatii de la Morrison & Foerster si Boies, Schiller & Flexner, reprezentantii Oracle.

Procesul dintre cele doua companii IT a analizat daca limbajul computerizat care leaga programe poate fi supus copyright-ului. Oracle sustinea ca software-ul Android creat de Google incalca dreptutrile sale de propietate intelectuala asupra limbajului de programare Java. Google a argumentat ca nu a incalcat patentele Oracle si ca acesta companie nu poate pune copyright pe anumite parti din Java, un limbaj software disponibil public, sau „open-source”.

David Sunshine, un avocat din New York specializat pe procese de proprietate intelectuala, a declarat ca rezultatul procesului a fost umilitor pentru Oracle, care daca ar fi castigat ar fi reusit sa primeasca retributie considerabila, avand in vedere succesul in crestere al dispozitivelor dotate cu Android pe piata.

Pentru Oracle si agresivul sau director general, Larry Ellison, procesul cu Google pentru Java a fost abia primul dintr-o serie de litigii programate impotriva unor mari competitori. Un alt astfel de proces este programat sa inceapa saptamana viitoare intre Oracle si Hewlett-Packard pentru microprocesorul Itanium.

Purtatorul de cuvant al Oracle, Deborah Hellinger, a declarat ca firma va continua sa apere si sa sustina functionalitatea unica a limbajului de programare Java.

Avocatul principal al Google, Kent Walker, a declarat ca a considerat ca este important sa ajunga in tribunal cu acest proces pentru a trimite un mesaj. „Nu am vrut sa dam inapoi pentru ca am simtit ca dovezile sunt de partea noastra”, a declarat Walker intr-un interviu pentru Reuters.

In timpul procesului, judecatorul Alsup a dezvaluit ca Android a generat venituri de aproximativ 97,7 milioane de dolari in primul trimestru din 2010. Oracle spera sa castige in jur de 1 miliard de dolari din daune pentru incalcare de copyright.