Google, amendă de 4,34 miliarde euro din partea Comisiei Europene

Comisia Europeană a anunțat o amendă record de 4,34 miliarde euro pentru Alphabet (Google), despre care spune că a abuzat de poziția sa dominantă în utilizarea sistemului Android. Comisia spune că noi amenzi vor urma, dacă practicile ilegale nu încetează în trei luni. Comisia Europeană a deschis oficial acum trei ani o anchetă antitrust referitoare la comportamentul companiei Google în ceea ce privește sistemul de operare mobil Android. Google a fost amendată în iunie anul trecut cu 2,42 miliarde euro de către CE pentru faptul că a abuzat de poziția sa dominantă în căutarile online pentru a favoriza comparatorul său de prețuri “Google Shopping”, informeaza HotNews.ro.

Amenda a ținut cont de cât de mult a durat încălcarea, de cât de gravă a fost încălcarea și de cât de mare este compania, explică Vestager. ”Amenda este mare fiindcă și efectele acestui comportament sunt foarte severe”.

Google a impus trei restricții, explică comisarul european pentru Competiție, Margrethe Vestager.

  • Producătorii de smartphone-uri au fost obligați să preinstaleze Google Search și browser-ul Chrome. Fără ele utilizatorii nu ar fi putut descărca aplicații din magazinul Play;
  • Google i-a obligat pe producători ca Search să fie motorul de căutare implicit. ”Practica a cuprins la un moment dat 80% dintre telefoanele cu Android vândute în Europa. În 2016, 95% dintre căutările online făcute de pe telefoane cu Android erau făcute pe motorul de căutare Google”;
  •  Google le-a impus să nu lanseze telefoane cu alte sisteme de operare.
”Calul de dar nu se caută la dinți, spune o vorbă. Ei bine, cei care cumpără telefoane cu Android nu mai descarcă alte aplicații concurente și le folosesc pe cele preinstalate”, mai spune Vestager.
Google mai domină două piețe: cea a aplicațiilor și cea a motoarelor de căutare. ”Google trebuie să respecte regulile companiilor care fac abuz de poziție dominantă. (…) Google și-a împiedicat rivalii să concureze în funcție de meritele lor”, mai spune comisarul european.
Comisia Europeană amendează Google cu 4,34 miliarde euro și o somează să pună capăt în 90 de zile ”practicilor ilegale”, pentru că altfel vor urma penalizări egale cu 5% din cifra de afaceri realizată zilnic de companie în lume.
Amenda reprezinta veniturile obținute de Google în două săptămâni și 5% din rezervele financiare ale Google (102,9 miliarde dolari).
Comisarul spune că practicile în cauză au apărut în 2011. Întrebată dacă amenda nu vine ântr-un moment deja tensionat în relațiile UE-SUA, Vestager a spus că apreciază foarte mult Statele Unite ale Americii.
 „În prezent, internetul mobil reprezintă peste jumătate din traficul de internet la nivel mondial și a schimbat viețile a milioane de europeni. Cazul de față se referă la trei tipuri de restricții pe care Google le-a impus producătorilor de dispozitive Android și operatorilor de rețele pentru a avea asigurarea că traficul de internet de pe dispozitivele Android este canalizat către motorul de căutare Google. În felul acesta, Google a utilizat Android ca instrument de consolidare a poziției dominante a motorului său de căutare. Din cauza acestor practici, societățile concurente nu au avut posibilitatea de a inova și de a concura pe baza meritelor, iar consumatorii europeni nu au putut beneficia de o concurență efectivă pe această piață importantă a dispozitivelor mobile. Acest lucru este ilegal din perspectiva normelor antitrust ale UE.”, spune Margrethe Vestager, comisarul UE responsabil cu politica în domeniul concurenței.
Sursa foto: European Commissioner for Competition Margrethe Vestager announces Google’s fine Tuesday.Emmanuel Dunand/AFP/Getty Images

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here