Google acuzat de Oracle ca foloseste fara licenta programul Java

Oracle a deschis un proces in care acuza Google ca a folosit limbajului de programare Java in sistemul de operare Android fara a avea licenta si cere daune de 1 miliard de dolari.

Google stia inca din 2005 ca trebuie sa achizitioneze licenta limbajului de programare Java pentru a dezvolta platforma Android, dar nu a incheiat nici un acord deoarece nu a vrut sa faca publice parti ale sistemului de operare pe mobil, a declarat un avocat al corporatiei Oracle, potrivit Bloomberg.

Michael Jacobs, avocat al Oracle, a declarat ca utilizarea programului Java a oferit un avantaj comercial companiei Google, software-ul Android fiind rapid vizat de programatorii care scriu aplicatii pentru smartphone-uri.

Greseala corporatiei Google a fost ca nu a luat o licenta care sa ii permita sa utilizeze Java, a spus Jacobs in declaratiile de deschidere a procesului Oracle impotriva Google, din San Francisco. Oracle cere 1 miliard de dolari daune.

“Nu poti sa te folosesti de proprietatea intelectuala a altcuiva doar pentru ca ai o idee buna de afacerre” a spus Jacobs. “Google castiga foarte multi bani din Android, si o parte din acesti bani apartin companiei  Oracle” a mai adaugat acesta.

Oracle sustine ca Google a incalcat drepturile de autor si patentele Java. Procesul va dura 2 luni si va include marturii ale sefilor celor doua companii,  Larry Ellison si Larry Page, precum si ale unor experti in despagubiri.