Gheorghe Musat, in incompatibilitate cu ANI. Iohannis ramane presedinte

Avocatul Gheorghe Musat (foto), partener fondator al firmei de avocatura Musat & Asociatii, a obtinut, miercuri, 21 ianuarie 2015, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), anularea deciziei Agentiei Nationale de Integritate (ANI) prin care presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, fusese declarat incompatibil in perioada in care a reprezentat Primaria Sibiu in Adunarile Generale ale Actionarilor de la societatile Apa Canal si Piete.

Instanta suprema a respins recursul in dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, formulat de Agentia Nationala de Integritate dupa ce Curtea de Apel Alba-Iulia i-a dat dreptate fostului primar al municipiului Sibiu, si a dispus anularea hotararii ANI. Decizia ICCJ este definitiva.

Decizia ICCJ de respingere a recursului ANI reprezinta solutia fireasca in acest caz atat de mediatizat si care a suscitat interesul intregii societati mai ales dupa alegerea Dlui. Klaus Iohannis in functia de Presedinte al Romaniei. In ceea ce ne priveste, ca de fiecare data ne-am indeplinit mandatul cu responsabilitate si implicarea totala a echipei de avocati, valorificand experienta de 25 de ani a firmei, dar si expertiza acumulata in astfel de cazuri particulare. Dorim sa subliniem totodata ca mandatul primit din partea clientului nostru Dl. Klaus Iohannis a fost inca de la inceput (din toamna anului trecut) sa ne judecam la proxima ocazie pentru a solutiona cu celeritate, in mod definitiv si irevocabil, acest proces. In prima instanta Curtea de Apel a anulat raportul ANI dand castig de cauza Dlui. Iohannis si nu am avut niciun moment vreun motiv de ingrijorare ca hotararea pronuntata de instanta de fond ar putea fi reformata. Verdictul definitiv dat astazi de Instanta Suprema confirma justetea argumentelor noastre juridice privind faptul ca recursul promovat de ANI impotriva acestei hotarari este total nefondat. Aceasta victorie ne bucura desigur, dar este o victorie in primul rand a Dlui. Klaus Iohannis care a crezut cu convingere in domnia legii. Din punctul nostru de vedere, inversunarea reprezentantilor ANI de a inventa incompatibilitati acolo unde ele nu exista si mai apoi demersurile de a desfiinta hotararea Curtii de Apel care i-a dat dreptate Dlui. Iohannis ne apar ca nejustificate si deopotriva lipsite de interes. Lipsita de interes pentru tara, lipsita de interes pentru poporul roman si lipsita de interes chiar pentru ANI, caci in lumina prevederilor Constitutiei Romaniei si a Deciziei pronuntata recent de Curtea Constitutionala (Decizia 678/13.11.2014) cu privire la inviolabilitatea mandatului de Presedinte al Romaniei, folosul juridic urmarit de ANI in acest proces intra in conflict vadit cu dispozitiile constitutionale care reglementeaza statutul juridic special al Presedintelui”, a declarat Gheorghe Musat pentru stiripesurse.ro.

In 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate, intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Decizia ANI a fost contestata de Iohannis la Curtea de Apel Alba-Iulia, care in septembrie 2013 i-a dat castig de cauza si a dispus anularea hotararii. Pe de alta parte, Curtea Constitutionala a decis, in 16 decembrie 2014, ca articolul in baza caruia Klaus Iohannis si alti alesi locali au fost declarati incompatibili este constitutional.

Functia de primar si viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibila cu (…) functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unei societati comerciale de interes national„, prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 in baza caruia inspectorii de integritate au constatat ca actualul presedinte este in stare de incompatibilitate.

Succesul lui Gheorghe Musat in acest dosar vine la scurt timp dupa un altul asemanator, inregistrat de catre firma sa in toamna anului trecut. Atunci, Mircea Diaconu, reprezentat de o echipa a Musat & Asociatii, coordonata de Dr. Gheorghe Buta (Partener) si Madalina Berechet (Partener), secondati de Angela Mare (Managing Associate), a castigat, la Curtea de Apel Bucuresti, procesul in care Agentia Nationala de Integritate ii contesta calitatea de membru al Parlamentului European.