Si in acest an, Ziua Justitiei a fost sarbatorita cu mult fast. Cu aceasta ocazie, Consiliul Superior al Magistraturii a organizat un eveniment maret, cu invitati pe masura. Prezent la aceasta manifestare, Gheorghe Florea, presedintele UNBR a precizat faptul ca avocatii romani sunt constienti ca de reusita „schimbarii la fata” a justitiei atarna interese esentiale ale statului.
„Noi, avocatii, suntem constienti ca de reusita schimbarii la fata a justitiei atarna interese esentiale ale statului, dar si ale profesiei de avocat. Munca in justitie, indiferent de nivel, stim ca se desfasoara zilnic sub presiunea mediului social a carei evolutie inlatura tot mai mult traditia institutionala a fiecaruia dintre profesiile juridice. Realitatea nu poate fi negata, insa Justitia este un domeniu in care compromisul are efecte ireparabile”, a declarat presedintele UNBR.
El a mai punctat si faptul ca justitia este facuta de „oameni respectati pentru munca si echilibrul de care dau dovada spre binele public”.
„Viata a demonstrat ca dialogul, tactul, felul in care fiecare dintre noi ne facem datoria, masura in care reusim sa privim realitatea fara pasiuni, fara interese straine de imperativul respectarii regulilor ne da speranta ca vom avea zilnic o zi in care justitie este totdeauna in ziua ei, adica este inteleasa de cei in slujba carora ea se face, este prietenoasa si este facuta de oameni respectati pentru munca si echilibrul de care dau dovada spre binele public. Traditia demonstreaza ca e o zi in care munca tuturor judecatorilor, procurorilor grefierilor, dar si a avocatilor, consilierilor juridici, executorilor judecatoresti, notarilor, practicienilor in insolventa, este o munca ce trebuie sa fie privita ca fiind cea care pe altarul justitiei nu poate sa faca altceva decat lucruri care sunt folositoare oamenilor. Daca vom avea cu totii puterea si taria de a crede in dreptatea bazata pe lege, daca vom avea permanent constiinta curata, (…) vom avea credinta ca ceea ce facem ne da taria sa speram in mai bine spre binele oamenilor pe care ii slujim”, a declarat Gheorghe Florea.
Laura Badiu, reprezentat al Uniunii Nationale a Notarilor Publici, a sustinut faptul ca societatea ar trebui sa fie cea care ii acorda cetateanului sprijinul necesar pentru a fi educat juridic.
„Un simplu cetatean poate ca ar putea spune ca societatea noastra sufera la acest moment, in primul rand, de o lipsa de educatie juridica. Cetateanul obisnuit nu este invatat ca democratia se bazeaza nu numai pe apararea drepturilor proprii, dar mai ales pe cunoasterea si respectarea drepturilor celorlalti. Acesta este un lucru pentru care, credem noi, ca magistratul este supus la o puternica presiune mediatica. (…) Societatea ar trebui, pe de o parte, sa invete cetateanul, principii care acum pur si simplu nu mai exista — ingaduinta, respect, bunul—simt. Societatea ar trebui sa acorde cetateanului sprijinul necesar pentru a fi educat juridic. Societatea ar trebui sa puna la dispozitia sistemului judiciar din Romania resurse materiale, ar trebui sa il determine pe judecator si sa asigure cadrul necesar pregatirii sale profesionale. Avem o multitudine de legi, in fiecare zi apar reglementari legislative noi pe care toti profesionistii din domeniul dreptului trebuie sa le asimileze. Este practic cvasi-imposibil sa asimilezi si sa transpui in practica in termen scurt tot ce se reglementeaza juridic”, a spus Laura Badiu.