GfK: cresterea economica slaba influenteaza consumatorii europeni

In ultimele trei luni, tarile UE au prezentat date economice foarte variate si, ca urmare, cetatenii din diferite tari evalueaza situatia economica din tara lor si propria lor situatie intr-un mod foarte diferit, potrivit unui studiu GfK intitulat Climatul de consum Europa. Studiul incearca sa ofere o privire de ansamblu asupra evolutiei asteptarilor privind starea economica, veniturile si dorinta de cumparare in randul consumatorilor din Austria, Bulgaria, Franta, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, Cehia, Romania si Spania. Aceste 12 tari insumeaza circa 80% din populatia totala a celor 27 de state membre ale UE.

Studiul mentioneaza ca, la inceputul anului 2012, Europa continua sa traverseze o criza economica si financiara: „Cu toate ca pericolul acut pare sa fi fost evitat de haircut-ul acordat Greciei, exista inca ingrijorarea ca tarile UE vor aluneca din nou in recesiune datorita crizei economice sustinute. in acest context, se pune si intrebarea daca masurile de austeritate dure implementate in momentul de fata in toate tarile UE sunt solutia corecta. Este cert ca Grecia, Spania, Portugalia si Italia vor trebui sa se ocupe initial de datele economice negative. Masurile de austeritate dure din aceste tari impiedica investitiile si determina cetatenii sa nu faca cumparaturi majore. Ramane de vazut daca consolidarea bugetelor da rezultate, asigurand astfel mai multi bani pentru investitiile pe termen mediu. Este cert ca anul acesta, comparativ cu 2011, aproape toate economiile UE vor genera o crestere economica mai redusa. Ca atare, consumatorii europeni reactioneaza si ei divers. in timp ce in unele tari acestia considera datele economice si evolutia situatiei lor personale in lunile care urmeaza ca fiind pozitive, in alte tari cetatenii spera prea putin intr-o imbunatatire a situatiei lor in viitorul previzibil.”

In ceea ce priveste Romania, studiul indica o usoara crestere a increderii cetatenilor in imbunatatirea situatiei economice nationale si in cresterea veniturilor, comparativ cu primul trimestru din 2011. Indicii inregistrati pentru prima parte a anului 2012 situeaza Romania la jumatatea esalonului celor 12 tari analizate.