GDF Suez versus ANRE. Francezii castiga pe mana … francezilor

Inca o disputa intre o firma de avocatura si un departament juridic al unei institutii de stat a fost transata, recent, in favoarea primeia. Decizia, dictata de catre Curtea de Apel Bucuresti, obliga statul roman la plata unor despagubiri de 66 milioane de euro (aproape 300 milioane de lei). Sentinta nu este definitiva, poate si, conform unor surse, va fi atacata cu recurs la Inalta Curte.

In 24 aprilie 2015, Curtea de Apel Bucuresti a pronuntat o decizie prin care obliga Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) la plata sumei de 66 milioane de euro (aproape 300 milioane de lei) catre GDF Suez Energy Romania, subsidiara gigantului francez de pe piata locala de gaz. Decizia vine la aproape patru ani de la debutul litigiului dintre cele doua entitati.

Respinge capetele de cerere privind obligarea A.N.R.E. la publicarea valorii actualizate a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achizitie a gazelor naturale si obligarea A.N.R.E. la emiterea unui ordin pentru aprobarea preturilor finale reglementate aplicabile de catre G.S.E.R., pentru furnizarea reglementata de gaz natural, ca fiind ramase fara obiect. Admite in parte actiunea. Obliga parata la plata catre reclamanta a sumei de 291.39 mil. lei, reprezentand contravaloarea prejudiciului cauzat acesteia pana la data de 31.12.2010. Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica, azi, 24.04.2015”, arata solutia pe scurt a instantei.

De asemenea, in incheierea deciziei, CAB precizeaza: “Admite in parte cererea. Obliga reclamanta la plata catre expert Tudusciuc Alina Elena a sumei de 6.000 lei, cu titlu de onorariu majorat. Executorie. Cu recurs in 15 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica, azi, 24.04.2015”.

Potrivit unor surse din piata, informatie confirmata pentru Legal Marketing de catre reprezentantii firmei de avocatura, GDF Suez beneficiaza, in acest litigiu, de asistenta juridica oferita de catre Leroy si Asociatii. De partea cealalta, “reprezentarea ANRE in fata instantelor judecatoresti in vederea apararii drepturilor si intereselor legitime ale institutiei este asigurata de Directia juridica a ANRE”, au precizat, pentru Legal Marketing, reprezentantii institutiei.

Contactat de HotNews.ro, presedintele ANRE, Niculae Havrilet, spune ca GDF Suez a cerut in instanta, in septembrie 2012, plata unor costuri nerecuperate din perioada 2008-2011. Potrivit sefului ANRE, GDF Suez avea de recuperat in jur de 300 de milioane de lei, insa din 2012 pana acum Autoritatea i-ar fi recunoscut aceasta suma si chiar si-a recuperat mare parte din ea, insa nu de la stat, ci de la consumatori. Niculae Havrielt crede ca la recurs ANRE va castiga procesul avand in vedere ca GDF si-a recuperat o mare parte din suma de 300 de milioane de lei. “Din 2012, ANRE a recunoscut datoriile si le-a dat dreptul sa le recupereze etapizat”, a spus Havrilet.

Practic, recuperarea s-a facut prin preturile reglementate la consumator. Potrivit presedintelui ANRE, au recuperat integral de la consumatorii industrali pana la 31 decembrie 2014, iar de la consumatorii casnici urmeaza sa fie recuperate sumele pana in 2018. “In mod normal ar fi trebuit sa se retraga din proces, insa nu au facut-o”, a spus Havrilet.

Astfel, potrivit presedintelui ANRE, instanta nu ar fi decis ca ANRE sa emita un ordin pentru recuperarea a 66 de milioane de euro, ci doar a admis existenta acestui prejudiciu. ANRE se afla in proces asemanator si cu E.ON, urmand ca instanta sa se pronunte si in acest caz, in care valoarea prejudiciului ar fi tot in jur de 300 de milioane de lei.

Litigiul dintre GDF Suez si Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei a debutat in 2011, atunci cand distribuitorul de gaze intenta un proces ANRE pe motiv ca preturile de vanzare la gazele platite de consumatorii casnici nu au fost corelate cu costurile de achizitie.

Conform jurnalului de tranzactii Mirsanu.ro, procesul a fost deschis de catre compania franceza, nemultumita de deciziile ANRE referitoare la preturile finale reglementate. In aprilie 2011, reprezentantii GDF Suez Energy Romania declarau ca tarifele reglementate de la acea data pentru vanzarea gazelor catre consumatorii casnici sunt mult mai mici fata de costurile pe care le are societatea si ca ”ajustarile tarifare sunt inevitabile si urgente”. In martie 2011, GDF Suez Energy Romania, care asigura distributia de gaze in jumatatea de sud a Romaniei, si concernul german E.ON, care se ocupa de distributia de gaze din nordul tarii, au cerut ANRE cresterea tarifelor la gaze.