Fundația Baylor Marea Neagră, reprezentată convențional de NNDKP, poate continua să doneze medicamentele necesare pentru tratarea afecțiunilor severe ca urmare a câștigării unui diferend judiciar împotriva autorităților fiscale române

Organele fiscale române au refuzat autorizarea importului cu scutirea de la plata taxei pe valoare adăugată al medicamentelor necesare pentru tratarea mai multor afecțiuni severe printre care se numără și infecția HIV/SIDA, anemia cauzată de boli renale cronice, anumite tipuri de cancer.

Refuzul de autorizare cu scutirea de la plata taxei de valoare adăugată a fost emis pentru o donație de medicamente în valoare totală de 3.157.984,50 USD,  importate de Fundația Baylor pentru a le distribui în mod gratuit bolnavilor din rețeaua de spitalizare publică aflată în dificultate financiară.

„De-a lungul anilor, datorită parteneriatelor dezvoltate de Fundația Baylor cu donatorii americani, sistemul de sănătate românesc a fost degrevat de cheltuieli importante. Pentru ca aceste medicamente să fie prescrise gratuit și în condiții de maximă siguranță de către specialiști care lucrează în spitale publice din zone defavorizate sau foarte aglomerate, a fost nevoie de eforturi financiare, logistice și umane semnificative. Considerăm că proiectele noaste s-au aliniat mereu aspectelor legale, etice și morale, de aceea s-a impus ca necesar acest demers legal. Misiunea noastră rămâne reducerea suferințelor pacienților și familiilor acestora” au declarat reprezentanții Fundația Baylor Marea Neagră.

În cursul anilor 2017-2018, NNDKP a sprijinit eforturile Fundației Baylor Marea Neagră, asigurând cu succes reprezentarea acesteia în litigiul promovat împotriva autorităților fiscale. Urmare a obținerii unei decizii favorabile de către specialiștii în drept fiscal și litigii ai NNDKP, importul medicamentelor donate de AmeriCares Foundation, Inc, din Statele Unite ale Americii,  Fundației Baylor Marea Neagră este în prezent scutit de la plata taxei pe valoare adăugată.

Echipa NNDKP care a asigurat reprezentarea clientului în fața instanțelor de contencios administrativ a fost formată din Emil Bivolaru și Valeriu Mina, parteneri în cadrul Departamentului de Litigii, Alexandra Măruțoiu, asociat în cadrul aceluiași departament și Adina Vizoli-Alexandru, Partener Tax în cadrul NNDKP Consultanță Fiscală.

„Acest dosar este un exemplu excelent despre cum putem asista clienții noștri prin combinarea competențelor în domeniul juridic și cel fiscal, generând o abordare integrată, unitară legal & tax. Provocarea majoră  pentru echipa multidisciplinară a NNDKP a fost reprezentată nu numai de problematica juridico-fiscală, ci mai ales de aspectele ce țin de latura emoțională a dosarului. Ne bucurăm că avem o decizie favorabilă și deși hotărârea Tribunalului Constanța este supusă recursului, aceasta reprezintă un pas esențial pentru eforturile clientului în susținerea sistemului medical românesc. Întreaga echipă trebuie felicitată pentru acest succes!” a declarat Valeriu Mina, Partener.

Reprezentanții Fundației estimează că programul ar fi putut genera importuri de medicamente în valoare totală de 4-5 milioane USD pe an, nivel similar cu cel aferent ultimilor 10 ani, timp în care donațiile cumulative au depășit 45 milioane USD.