Franta va depasi tinta de deficit pentru acest an, iar Germania critica imediat derapajul

Presedintele francez, Francois Hollande, a declarat ca Franta va depasi tinta de deficit bugetar pentru acest an, provocand o reactie imediata din partea presedintelui bancii centrale a Germaniei, care a spus ca ratarea obiectivului ar fi un semnal negativ pentru zona euro.

Hollande a declarat ca deficitul bugetar al Frantei va fi de 3,7% din PIB in acest an, in timp ce guvernul s-a angajat sa reduca indicatorul la 3% din PIB, plafonul recomandat de legislatia UE.

„Deficitul va fi probabil de 3,7% in 2013, insa vom incerca sa il reducem”, a spus liderul de la Paris.

Declaratiile presedintelui francez reprezinta un semnal ca guvernul de la Paris nu este pregatit sa adopte noi masuri pentru a asigura atingerea tintie de 3% din PIB in acest an, de teama unor noi efecte negative asupra economiei, aflata deja in stagnare, cu un somaj de peste 10%.

Derapajul Frantei a fost criticat imediat de Germania, unde ministrul Finantelor Wolfgang Schaeuble va prezenta miercuri proiectul de buget pentru anul 2014, cu deficit structural zero si un necesar foarte redus de finantare, potrivit Financial Times. 

Presedintele bancii centrale a Germaniei, Jens Weidmann, a declarat ca reformele din Franta dau impresia ca s-au impotmolit, iar guvernul cauta deja indulgenta in privinta tintelor de deficit convenite la nivelul zonei euro. „In special in tarile mari, este important sa se transmita un semnal ca noile angajamente sunt luate in serios”, a afirmat oficialul german. 

Guvernul francez a anuntat anterior ca va incerca sa creasca economiile realizate in acest an cu 5 miliarde euro, pe langa reducerile de cheltuieli de 10 miliarde euro promise partenerilor europeni, completate de cresteri ale veniturilor fiscale cu 20 miliarde euro.

Hollande a declarat ca va lua „decizii curajoase” in acest an pe mai multe chestiuni cheie, precum reforma sistemului de pensii. Parisul cere insa Comisiei Europene sa amane termenele pentru tintele de reducere a deficitului, pentru a nu incetini si mai mult cresterea economica. „Strategia economica corecta este sa continuam reducerea deficitului fara a adopta insa vreo masura care ar putea slabi cresterea”, a afirmat Hollande.

Weidmann a replicat ca tintele de deficit sunt foarte vizibile, iar statele zonei euro nu trebuie sa dea impresia ca regulile sunt tratate cu indulgenta.