Fostii proprietari nu au sanse de castig in justitie

Fostii proprietari ai imobilelor confiscate de regimul comunist nu au in acest moment nici o sansa sa isi recupereze proprietatile in justitie. Cel putin asa a declarat pentru legalmarketing.ro avocatul Calin Ispravnic, presedintele Asociatiei pentru Proprietate Privata (APP).

“Pentru ca fostii proprietari sa aiba sanse reale sa castige ceva in instanta speram o schimbare a jurisprudentei, care s-a modificat oricum de foarte multe ori in ultimii ani”, a explicat acesta.

Perspectivele fostilor proprietari nu sunt optimiste nici daca apeleaza la CEDO.

“Chiar si acolo se judeca in devavoarea proprietarilor, dupa ce s-a modificat jurisprudenta. Pana in octombrie 2010 se judeca mai ales in favoarea proprietarilor”, mai spune Ispravnic.

Declaratiile avocatului vin pe fondul anuntului facut de Guvern, care intentioneaza sa limiteze despagubirile acordate fostilor proprietari la 15% din favoarea imobilelor, suma urmand sa fie platita esalonat pe o perioada de 10-12 ani.

Si asta pentru ca “atat isi permite statul”, potrivit declaratiilor Dorinei Danielescu, sefa Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.

Noul proiect elimina complet posibilitatea retrocedarii in natura a imobilelor, desi, dupa cum spune Calin Ispravnic, “exista texte care ar reglementa acest lucru”.

In plus, pentru depunerea dosarelor de despagubire urmeaza sa fie stabilit un termen de decadere de numai 60 de zile ce va putea fi prelungit o singura data cu 30 de zile. Despre acest termen, presedintele APP spune ca este unul foarte scurt, mai ales ca statul si-a impus termene limita pentru solutionarea cauzelor de pana la 60 de luni.

In luna iulie a acestui an expira termenul de 18 luni acordat de CEDO statului roman de a-si revizui legislatia in materia restituirii proprietatilor confiscate de regimul comunist.