Forta executorie a acordului de mediere in toate sistemele juridice

Medierea familiara transfrontaliera  intra din ce in ce mai mult printre obiectivele prioritate ale Uniunii Europene. Fiind un subiect de interes  pentru  toate tarile, atentia asupra acestuia este sporita.

Portalul E-Justice vine cu noutati, clarificari si sugestii. Avantajele medierii sunt de cativa ani foarte mediatizate si au ajuns sa fie si foarte cunoscute, pe langa punctele bune pe care le aduce aceasta solutie,  elementul nou pe care il sesizam  ne ofera explicatii despre Forta executorie a acordului in toate sistemele juridice. Pagina unde puteti gasi documentul este aici.

Notabil este faptul ca oficialii Uniunii Europene cred cu tarie ca „Pentru a fi eficace, acordul de mediere trebuie sa produca efecte juridice si sa fie executoriu in toate sistemele de drept relevante”.

O alta noutate exprimata in document este incurajarea medierii on-line: “Introducerea unor mijloace moderne de comunicare [telefon, videoconferinta (online), camere web etc.] contribuie la reducerea costurilor si faciliteaza organizarea medierii in cazul in care prezenta fizica a partilor nu este posibila. Astfel de instrumente tehnice ar trebui sa fie disponibile in fiecare stat membru si ar trebui testata medierea „la distanta”, completeaza E-Justice.

Totodata, aceeasi sursa ne informeaza ca vine in intampinarea statelor care sunt in curs de actualizare a sistemului legislativ cu totalitatea contextului juridic european necesar obtinerii unei legislatii conforme cu cerintele UE.