Ford plateste statului penalitati de 14 milioane de euro pentru subproductie

Constructorul auto Ford va inapoia statului o buna parte din banii primiti cu titlul de ajutor de stat, pentru ca nu a respectat contractul de privatizare prelungit pana la sfarsitul anului 2012 si nu a produs numarul de vehicule promis. Astfel, Ford Romania trebuie sa plateasca statului roman penalitati de 14,1 milioane de euro, pentru nerespectarea contractului incheiat cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). 

Potrivit clauzelor contractuale, Ford Romania ar fi trebuit sa ajunga intr-un interval de patru ani, (pana in martie 2012), la un volum de productie de peste 250.000 de unitati, in caz contrar compania americana urmand sa plateasca statului daune de pana la 25% din valoarea cu care a achizitionat Automobile Craiova (fosta fabrica Daewoo). Ulterior, termenii s-au schimbat, iar Ford trebuia sa produca 60.000 de masini pana la 31 decembrie 2012, dar nu a fost posibil, relateaza HotNews.

Ford a produs anul trecut 30.217 unitati B-MAX si 26.991 de unitati ale motorului EcoBoost de 1.0 l. Aceste volume de productie au fost in principal motivate de cererea redusa din partea consumatorilor din toata Europa, ca urmare a profundei recesiuni inregistrate pe mai multe piete.

Ford confirma ca nu a respectat obiectivele de productie asumate prin actul de privatizare a fostei uzine Daewoo.
Pana la aceasta data, Ford a primit de la statul roman, sub forma de ajutor de stat, suma de 37 de milioane de euro. Cum cele doua proceduri sunt total diferite (penalizarea companiei si acordarea ajutorului de stat), nu se pot face compensari, potrivit unor surse avizate. Ford, dupa ce a incasat 37 de milioane de euro sub forma de ajutor de stat, trebuie acum sa restituie putin peste 14 milioane de euro pe care ii are compania de achitat sub forma de penalitati ce trebuie platite statului roman.