Fondul Proprietatea se listeaza astazi pe bursa londoneza. Clifford Chance asigura consultanta juridica

Fondul Proprietatea (FP) se listeaza, miercuri, 29 aprilie 2015, la bursa de la Londra, pe sectiunea Specialist Fund Market urmand sa fie tranzactionate certificatele de depozit globale avand drept suport actiuni emise de Fond.

Potrivit administratorul fondului, Franklin Templeton Investment Management Limited United Kingdom, Jefferies International Limited a fost desemnata sa actioneze in calitate de unic consultant financiar din Marea Britanie in ceea ce priveste admiterea la tranzactionare, in timp ce Clifford Chance Badea SCA si Clifford Chance LLP ofera consultanta juridica in legatura cu aspectele legislative din Romania, SUA si Marea Britanie.

Conform Mediafax, certificatele Fondului Proprietatea au fost admise la tranzactionare cu simbolul „FP” si sunt disponibile la un pret stabilit in dolari.

Primul pret pentru un GDR a fost de 11,45 dolari, respectiv 46,27 lei pe certificat. In conditiile in care un GDR insumeaza 50 de actiuni FP, pretul pe actiune este de 0,9255 lei.

La BVB, titlurile FP se tranzactionau miercuri dimineata la un pret de 0,915 lei pe unitate.

Pe bursa din Londra preturile pentru GDR-urile FP variaza intre un minim de 11,42 dolari si un maxim pe 11,50 dolari, volumul fiind de 807.748 unitati.

Specialist Fund Market este piata reglementata a bursei de la Londra pentru fonduri de investitii specializate. Specialist Fund Market este destinata investitorilor institutionali, profesionisti si bine informati.

Fondul Proprietatea a optat pentru o listare prin intermediul certificatelor de depozit dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara nu a aprobat la timp regulamentul privind titlurile de interes, instrument financiar pe care Fondul l-a preferat initial GDR-urilor pentru intrarea pe piata britanica.

Fondul american Elliott este cel mai mare actionar al FP, detinand prin firma de brokeraj Manchester Securities, potrivit celor mai recente raportari, 15,86% din actiunile Fondul Proprietatea. O alta companie a grupului Elliott, Beresford Energy Corp, are o participatie de 1,8%.

Listarea, aprobata de “ASF-ul” britanic

Autoritatea de Supraveghere Financiara din Marea Britanie (Financial Conduct Authority -FCA) a aprobat prospectul aferent listarii secundare a Fondului Proprietatea la Bursa din Londra, informa FP printr-un raport remis, joi, 23 aprilie 2015, Bursei de Valori Bucuresti.

In continuarea anuntului din data de 21 aprilie 2015, Fondul Proprietatea anunta astazi (joi – n.r.) publicarea unui prospect in legatura cu solicitarea sa de admitere la tranzactionare pe Sectiunea Specialist Fund Market a London Stock Exchange a Certificatelor de Depozit Globale (GDR) avand drept suport actiuni emise de acesta. Se preconizeaza ca Admiterea la Tranzactionare va avea loc in data de 29 aprilie 2015”, preciza raportul, citat de Agerpres.

Potrivit unui raport remis, marti, 21 aprilie 2015, Bursei de Valori Bucuresti, cererea de admitere la tranzactionare pe sectiunea SFM a London Stock Exchange se va realiza pentru pana la 81.228.524 GDR, reprezentand actiuni ordinare ale Fondului Proprietatea, fiecare cu o valoare nominala de 0,95 lei si oferind un drept de vot in cadrul adunarii generale a Actionarilor Fondului, unde 1 GDR reprezinta 50 de actiuni. Ulterior admiterii la tranzactionare, GDR vor fi tranzactionate in dolari, cu simbolul „FP„.

GDR vor fi emise periodic, dupa indisponibilizarea actiunilor la Raiffeisen Bank, in calitate de custode al depozitarului GDR. GDR vor fi emise in temeiul unui contract de depozitare ce va fi semnat intre FP si The Bank of New York Mellon, in calitate de depozitar GDR.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, in supravegherea Autoritatii de Supraveghere Financiara din Romania (ASF). Fondul Proprietatea a fost infiintat de statul roman cu principalul scop de a oferi compensatii persoanelor ale caror proprietati imobiliare au fost confiscate in mod abuziv de statul roman in perioada regimului comunist si care nu mai puteau face obiectul unor restituiri in natura.

Facilitatea GDR se va limita la o treime din capitalul social emis al FP, conform reglementarilor din Romania privind valorile mobiliare. In primele 90 de zile de la admiterea la tranzactionare, The Bank of New York Mellon, depozitarul GDR, va renunta la comisioanele de emitere a GDR. Depozitarul GDR se asteapta sa inceapa acceptarea solicitarilor de depozit/emitere GDR incepand cu deschiderea programului din data sau in jurul datei de 27 aprilie 2015.

FP va fi unul dintre cele mai mari fonduri (in ceea ce priveste valoarea activului) tranzactionat pe London Stock Exchange, cu o valoare a activului net de 12,6 miliarde lei (3,1 miliarde dolari) la 31 martie 2015 si o capitalizare bursiera de 9,6 miliarde lei (2,35 miliarde dolari) la 17 aprilie 2015.

Portofoliul FP este administrat de Franklin Templeton Investment Management Limited, companie din Marea Britanie, filiala detinuta de Franklin Templeton Investments actionand prin intermediul sucursalei din Bucuresti. Franklin Templeton Investments ofera servicii de administrare a investitiilor la nivel intern si international pentru clienti din domeniul retail, institutional si al fondurilor suverane, in peste 150 de tari si avea la nivelul datei de 31 decembrie 2014 active in administrare in valoare de 880,1 miliarde dolari.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.