FMI: BCE ar trebui sa reduca dobanzile si sa permita majorarea inflatiei

Zona euro ar putea avea nevoie de dobanzi mai mici la nivel general si de o inflatie mai mare in tari precum Germania, pentru a asigura o revenire economica sustenabila cu beneficii palpabile, a declarat presedintele FMI, Christine Lagarde. 

Fostul ministru de finante al Frantei a asigurat ca zona euro a progresat substantial din vara anului trecut si tensiunile financiare s-au redus.

„Politicile monetare ar trebui sa ramana relaxate si credem ca a mai ramas spatiu de manevra pentru ca BCE sa reduca si mai mult dobanzile. De asemenea, pentru a aduce un echilibru, este nevoie de o inflatie mai lenta si de salarii mai mari in sud, dar si de permiterea unei inflatii mai mari in tari precum Germania. Si acesta este un aspect al solidaritatii pan-europene“, a mentionat Lagarde. BCE a mentinut saptamana trecuta dobanda de politica monetara la minimul record de 0,75%. Sefa FMI a notat ca liderii europeni ar trebui sa insiste mai putin pe respectarea tintelor de reducere a deficitelor bugetare pentru a nu submina cresterea economica si pentru a ajuta populatia afectata de recesiune.

„Imbunatatirea increderii nu se traduce prin mai multe locuri de munca sau venituri mai mari. Poate ca ajuta pietele, dar inca nu ajuta oamenii“, apreciaza Lagarde.