FMI arată gunoiul de sub preșul creșterii economice de anul trecut

Șeful misiunii FMI în România a atras atenția Guvernului să ia măsuri de moderare fiscală şi de înăsprire a politicii monetare. Asta în condiţiile în care creşterea economică puternică de anul trecut riscă să devină tot mai fragilă, creşterea deficitelor şi investiţiile reduse vor reduce spaţiul de manevră, iar ritmul economiei va încetini de la 7% anul trecut până la 5% în acest an, a avertizat şeful misiunii FMI în România, sud-coreeanul Jaewoo Lee, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Banca Naţională a României (BNR).

“Economia României a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere economică din UE. Dar, această creştere ar putea deveni tot mai fragilă, în lipsa unor măsuri. A fost o creştere rapidă, bazată pe consum. Este nevoie de moderaţie şi de un ritm stabil. Deficitele fiscale, alături de nivelul redus al investiţiilor, vor reduce spaţiul de manevră în viitor şi vor slăbi potenţialul de dezvoltare al României”, a spus sud-coreanul Jaewoo Lee.

Şeful misiunii FMI a atras atenţia asupra slabei colectări a taxelor, România fiind pe ultimele locuri din UE din acest punct de vedere: “Aceste rezultate foarte slabe în ceea ce priveşte colectarea taxelor arată nevoia urgentă de reorganizare a autorităţilor fiscale şi a sistemelor IT. Actualul nivel tehnologic este depăşit şi afectează nivelul colectării. Modernizarea sistemului IT ar trebui să fie prioritatea autorităţilor”.