În data de 10 mai 2023, Camera Deputaților a adoptat și a trimis spre promulgare un nou regulament cu implicații pozitive pentru industria energiei și a construcțiilor, în special pentru proiectele de energie regenerabilă.
Potrivit noilor prevederi, proiectele de producere și stocare de energie regenerabilă și hidrogen situate în zonele interioare sau extraurbane vor fi scutite de obligația obținerii avizelor documentațiilor de zonare și urbanism.
Noutatea este că investitorii vor putea obține autorizații de construcție fără a fi nevoiți să aștepte eliberarea documentațiilor de urbanism de către autoritățile publice sau fără a fi nevoiți să pregătească pentru aprobare astfel de documente.
În scopul obținerii autorizației de construire nu va mai fi necesară întocmirea documentațiilor de zonare pentru construirea instalațiilor de producere și stocare a energiei electrice și hidrogen din surse regenerabile situate în zonele interurbane și extraurbane, inclusiv pentru transformator, stații, cabluri și instalații pentru conectarea la rețea.
Modificările nou adoptate înlătură obligația de a obține un plan urbanistic zonal (PUZ) aprobat pentru acest gen de lucrări de construcții chiar și în cazul prevăzut expres de lege, atunci când nu există un plan de dezvoltare județean sau un plan urbanistic general aprobat pe zonele vizate pentru investiție. Conform reglementării anterioare, în lipsa acestor două documente, lucrările de construcție nu puteau fi efectuate decât pe baza unui PUZ aprobat.
O modificare pozitivă suplimentară este recunoașterea opțiunii de a obține mai multe autorizații de construire pe baza unui singur certificat de zonare. Acest lucru rezolvă multe dintre dificultățile întâlnite pe piață, în care fiecare autorizație de construire trebuia obținută pe baza unui certificat de zonare individual.
Suciu Popa este o firmă de avocati de top, ce oferă servicii juridice complete, cu performanțe notabile în toate ariile dreptului afacerilor, inclusiv litigii și arbitraje, drept imobiliar, administrativ și contencios, dezvoltarea de proiecte, energie și resurse naturale, fiind clasată în mod constant de toate directoarele locale și internaționale în topul furnizorilor de servicii juridice. Fiind angajată pe deplin să facă diferența pe piața avocațială din România, Suciu Popa se bazează pe experiența și reputația solidă a avocaților și a partenerilor săi, construite pe parcursul a peste 20 de ani de asistență a clienților multinaționali, investitorilor strategici și fondurilor de investiții, autorităților publice și instituțiilor financiare internaționale, în unele dintre cele mai complexe tranzacții transfrontaliere, proiecte de investiții și litigii.
Autor: Sebastian Spinu, Associate Suciu Popa