Finantarea, cea mai mare problema cu care s-au confruntat trezorierii anul trecut

Criza financiara, consecintele acesteia si deplasarea interesului catre integrarea unitatilor de business si a proceselor au extins rolul alocat trezorierilor. Pentru a intelege aceasta redimensionare de rol si impactul acestor schimbari in organizatii, Ernst & Young a realizat o cercetare care a inclus peste 100 de trezorieri profesionisti din corporatii prezente in 14 tari.

Studiul evidentiaza o serie de dificultati operationale cu care se confrunta trezoreriile, si anume: monitorizarea riscurilor operationale si lipsa schimbarii in abordarea managementului riscurilor, eficienta managementului lichiditatilor, rentabilitatea investitiei in sisteme si tehnologie si dezvoltarea si recrutarea resurselor umane.

Potrivit concluziilor studiului, 40% dintre trezorieri au mentionat finantarea ca fiind cea mai mare problema cu care s-au confruntat anul trecut, in timp ce precizia proiectiei lichiditatilor si managementul acestora raman o provocare majora. Aproape jumatate dintre cei intervievati sunt de parere ca mai buna utilizare a tehnologiei este esentiala pentru eficientizare, dar considera ca folosirea acesteia este inca intr-un stadiu incipient. De asemenea, peste 60% dintre respondenti au raportat dificultati in ceea ce priveste recrutarea resurselor umane.

Studiul a fost realizat prin intermediul interviurilor fata in fata cu peste 100 de trezorieri ai celor mai importante companii internationale din 21 de sectoare de activitate. Interviurile au avut loc intr-un inteval de 4 luni, la sfarsitul anului 2011 si au fost realizate de catre membrii retelei globale de consultanta pe trezorerie a Ernst & Young.