FATCA, acordul pe care Romania il va incheia cu SUA pentru a combate evaziunea fiscala

Institutiile financiare din Romania trebuie sa implementeze, pana la 1 iulie 2014, o serie de schimbari care sa vizeze sistemele si procedurile interne, astfel incat sa fie conforme cu cerintele Foreign Tax Compliance Act (FATCA), un acord interguvernamental care urmeaza sa fie incheiat cu SUA, au precizat specialistii Deloitte Romania in cadrul unui eveniment organizat in parteneriat cu Institutul Bancar Roman (IBR).   

FATCA are in vedere realizarea unui schimb de informatii dintre SUA si alte tari, in vederea combaterii evaziunii fiscale. Incepand cu 1 iulie 2014, data la care FATCA va intra in vigoare, toate persoanele fizice si juridice americane trebuie sa-si declare conturile detinute in afara SUA, iar institutiile financiare non-americane sa raporteze catre administratia fiscala din SUA (Internal Revenue Service – IRS) sau catre autoritatile fiscale locale informatii referitoare la clientii americani. Institutiile financiare trebuie sa se inregistreze pentru FATCA pana pe 25 aprilie pentru a evita potentiale retineri care se aplica anumitor surse de venituri din SUA.

Viitoarele modificari legislative din Romania urmaresc tendintele internationale prin implementarea unor instrumente variate pentru schimbul de informatii intre tari ca forma de minimizare a evaziunii fiscale”, a declarat Dan Badin (foto), Partener Deloitte Romania. “FATCA este doar varful icebergului in contextul global al schimbului de informatii intre jurisdictii si ne asteptam ca aceasta tendinta sa devina globala, intrucat Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) si-a anuntat recent intentia de a promova un model similar de conventie pentru schimbul de informatii intre oricare doua tari”,  a adaugat el.

Majoritatea tarilor din Europa Centrala se afla in diverse stadii de negociere ale acordului interguvernamental pentru schimbul automat de informatii la nivel guvernamental: Slovacia, Polonia si Cehia urmeaza sa incheie acordul curand, iar Ungaria deja l-a incheiat. Un astfel de acord intre Romania si SUA este inca in discutie, data la care ar urma sa fie incheiat nefiind inca definitivata.

Pe 11 martie, Deloitte Romania a organizat, impreuna cu IBR, evenimentul „FATCA din ce in ce mai aproape… Suntem pregatiti?”. Peste 140 de reprezentanti ai institutiilor bancare si financiare au participat la eveniment, lucru care dovedeste inca o data interesul fata de cadrul legal si fiscal in schimbare.

Alaturi de reprezentantii Deloitte Romania, Laszlo Winkler, Director taxe, si Eniko Takac, Manager taxe, ai Deloitte Ungaria, au vorbit despre ultimele modificari cu privire la FATCA in Europa, stadiul actual de implementare in Ungaria, precum si impactul asupra entitatilor vizate.

Parteneriatul dintre Deloitte si IBR face parte din strategia IBR de a livra cele mai noi tendinte in domeniul financiar profesionistilor din industrie. Prin intermediul fondatorilor sai, Banca Nationala a Romaniei si Asociatia Romana a Bancilor, IBR este vectorul care defineste si implementeaza programe de training pentru industria serviciilor financiare.

Astfel, a doua parte a conferintei a fost organizata sub forma unei mese rotunde la care au participat experti din comisia tehnica a Asociatiei Romane a Bancilor implicati in mod direct in implementarea FATCA pe diferite arii: taxare, contabilitate, conformitate.