Facultatea de Drept, Universitatea București: Preselecția pentru concursurile de procese simulate de Drept Internațional Public „Jessup” și „Telders”

Preselecția pentru echipele ce vor reprezenta Facultatea de Drept a Universității din București la concursurile de procese simulate de Drept Internațional Public „Philip C. Jessup” și „Telders” (ediția 2020) va fi organizată la data de 28 iulie 2021, începând cu ora 17:30, prin intermediul Google Meet.

Concursul „Philip C. Jessup” se va afla la a 63-a ediție, fiind cel mai mare concurs internațional de procese simulate din lume, axat pe drept internațional public și nu numai, cu peste 100 de țări participante. Rundele internaționale se vor desfășura la Washington, DC (Statele Unite ale Americii) în perioada aprilie 2022. Printre elementele tematicii anunțate a concursului Jessup din anul 2022 se află și aspecte relevante pentru dreptul internetului (data theft, human rights on the internet), precum și ingerințe în procedurile specifice alegerilor (foreign election interference).

Concursul „Telders” se va afla la a 44-a ediție, fiind cel mai mare concurs de Drept Internațional Public din Europa, cu peste 20 de țări participante. Rundele internaționale se vor desfășura la Haga (Olanda) în luna mai 2022.

La ambele concursuri este posibilă și participarea la runde naționale eliminatorii, în funcție de numărul de echipe înscrise la nivelul României.

Preselecția va consta într-un interviu în limba engleză, pe baza unor subiecte de Drept Internațional Public, testând atât cunoștințele de specialitate, cât și abilitățile oratorice și argumentative, posibilitatea de a lucra în echipă și de încadrare în limite de timp stricte. Fiecare echipă va fi formata din 5 membri.

Pentru înscriere, vă rugăm să transmiteți la adresele de e-mail elena.lazar@drept.unibuc.ro, victor.stoica@drept.unibuc.ro ȘI viorel.chiricioiu@drept.unibuc.ro, până la data de 22 iulie 2021 (inclusiv), un CV complet și o scrisoare de intenție privind dorința și motivația de a participa la aceste concursuri (ambele în limba engleză).

Ca bibliografie minimă pentru interviu, recomandăm următoarele lucrări:

– cursul Drept internațional public. Sinteze, de Adrian Năstase și Bogdan Aurescu (ediția 9, 2018);

– jurisprudența Curții Internaționale de Justiție (disponibilă online pe site-ul www.icj-cij.org);

– „Introduction to International Law”, material disponibil online pe site-ul https://www.ilsa.org/Jessup/Jessup%20Competitor%20Resources/
intlawintro.pdf
.