E&Y: Deblocheaza lichiditatile din bilant sau resemneaza-te pentru totdeauna

Comparativ cu 2010, in 2011 performanta capitalului circulant a stagnat in randul companiilor europene si s-a imbunatatit in randul companiilor din Statele Unite. Numarul de zile al ciclului cash-to-cash (C2C), un element cheie de masurare a performantei capitalului de lucru, a scazut cu 3% in Statele Unite, ramanand neschimbat in Europa, potrivitAll tied up 2012 – cel mai recent raport anual al managementului capitalului circulant, realizat de Ernst & Young.

Raportul contine rezultatele unei analize a performantei capitalului circulant din cele mai mari 2.000 de companii (dupa nivelul vanzarilor) cu sediile centrale in Statele Unite si Europa.

In ciuda imbunatatirii modeste a performantei capitalului circulant in Statele Unite si a stagnarii absolute din Europa, companiile intervievate au in continuare un total agregat de 1,2 trilioane de dolari (in numerar), blocate in mod inutil sub forma de capital circulant. Aceasta valoare reprezinta echivalentul a aproximativ 7% din vanzari, procent ramas neschimbat in ultimele 12 luni.

Cu toate ca existau semne de crestere a increderii companiilor la nivelul economiei globale, nesiguranta macroeconomica din Europa a determinat multe afaceri si institutii financiare sa fie precaute in ceea ce priveste finantarea si cresterea. Acum este momentul in care companiile trebuie sa schimbe status quo-ul performantei capitalului circulant prin cautarea strategiilor eficace de eliberare a excesului de numerar din bilant. Numerarul neutilizat ar putea fi folosit la reducerea datoriei nete, la finantarea cresterii si a afacerilor sau chiar la plata dividendelor actionarilor.

Decalajul cu privire la performanta capitalului circulant dintre Europa si Statele Unite s-a marit in 2011, inversand tendinta observata in ultimii doi ani, in care Europa si-a ingustat marja de performanta. In ultimii ani, Statele Unite au demonstrat in mod consecvent niveluri mult mai reduse ale capitalului circulant. Datorita unei  puternice performante a vanzarilor care a diminuat nivelul stocurilor, totalul C2C din Statele Unite este cu 10% mai scazut decat cel din Europa, unde companiile au inregistrat o deteriorare a performantei C2C, doar 49% dintre companii raportand in 2011 un C2C mai bun decat in anul precedent, in comparatie cu 57% in 2010. Pe de alta parte, in Statele Unite, 54% din companiile intervievate au aratat o imbunatatire a performantei C2C in 2011, fata de 53% in anul precedent.

„Cresterea in complexitate a produselor, preturile mari ale bunurilor si extinderea pe noi piete geografice, care adauga un stres semnificativ lantului de aprovizionare, sunt doar cateva motive pentru care companiile trebuie sa isi ridice performanta capitalului circulant  la un nivel complet nou. Multe companii se concentreaza doar pe urmarirea indicatorilor capitalului circulant in perioade-cheie, cum ar fi sfarsitul de trimestru sau de an, pierzand un urias potential de optimizare a numerarului in urma trecerii la un ritm lunar sau chiar saptamanal de monitorizare a acestora”, comenteaza Lars Wiechen (foto 1), Director Executiv, Evaluare si Modelare Financiara, Ernst & Young Romania.

Romania a urmat tendinta generala europeana din anul 2011. O analiza efectuata la nivelul marilor companii romanesti listate nu a aratat nicio imbunatatire in ciclul C2C intre 2010 si 2011. Atat in ceea ce priveste viteza de rotatie a stocurilor, cat si viteza de rotatie a clientilor, usoare ameliorari au fost compensate de o reducere a numarului  zilelor de plata, care a mentinut constanta media relativa a ciclului C2C la 64 de zile in 2011, comparativ cu 63 de zile in 2010. tinand cont de cresterea veniturilor intre ani, se poate spune ca firmele au fost foarte atente la nivelul capitalului lor circulant. Exista insa variatii semnificative cu privire la tendintele capitalului circulant din diferite sectoare – cel farmaceutic, de exemplu, a avut o crestere atat la nivelului creantelor, cat si la nivelul capitalului de lucru in ultimii doi ani.

„Pe masura ce bancile au continuat sa faca presiune asupra afacerilor, fiind reticente cu privire la cresterea limitelor de credit, companiile romanesti au continuat sa fie precaute in 2011, iar unele dintre ele au invatat ca exista metode mai bune de imbunatatire a capitalului de lucru si de eliberare a numerarului, altele decat amanarea la plata a creditorilor sau a datoriilor catre bugetul de stat”, spune Marius Boatca (foto 2), Manager, Asistenta in Tranzactii, Ernst & Young Romania.

Factorii cel mai des intalniti in companii, notati de Ernst & Young, ce conduc la o performanta scazuta a capitalului circulant in Romania sunt implicarea agentilor de vanzari in procesul de colectare a creantelor, lipsa responsabilitatii clare pentru incasarea creantelor in cadrul anumitor companii, monitorizarea clientilor si dezinteresul fata de reducerile aduse de plata anticipata. Pastrarea unor combinatii de stocuri neechilibrate, concentrarea prea mare pe EBITDA fata de fluxurile de numerar si utilizarea unor sisteme IT neproductive au fost, de asemenea, elemente predominante in mediul de afaceri romanesc.

„Implementarea unei culturi a numerarului intr-o companie nu se face usor, dar managementul poate observa oportunitati si poate implementa proceduri simple, care sa fie transpuse in economisiri puternice de numerar. Un control mai bun al platilor sau o concentrare asupra colectarii pot fi metode rapide si eficiente de eliberare de numerar, acestea fiind mai usor de implementat decat o reorganizare a lantului de aprovizionare”, explica Marius Boatca.

Raportul Ernst & Young All tied up 2012 – Working Capital poate fi accesat aici.