Experimentul Hidroelectrica

Insolventa Hidroelectrica este un pas curajos, care va avea efecte in intreaga economie nationala. Este afirmatia avocatului Remus Borza, partener coordonator Euro Insolv si administratorul judiciar al celui mai important producator national de energie electrica, invitat in editia din 29 iunie a emisiunii LEGILE AFACERILOR.

Remus Borza crede ca daca Hidroelectrica va iesi cu bine din insolventa se va demonstra astfel ca o companie cu capital de stat poate fi profitabila.

“Toate societatile de stat ar trebui sa treaca prin acest “purgatoriu” al insolventei. Este singura modalitate reala, eficienta, radicala si de scurta durata prin care poate fi restructurata din temeli o societate comerciala si asezata pe niste fundamente sanatoase. Nici administrarea speciala, asa cum se incearca acum la Oltchim, nici managementul privat nu sunt solutii la fel de eficiente”, a declarat Remus Borza in emisiunea moderata de Andrei Cristea, directorul Revistei Romane de Consultanta.

Chiar daca declansarea insolventei la Hidroelectrica a surprins pe foarte multi, datele financiare ale companiei erau, in opinia lui Remus Borza, suficient de clare pentru a confirma necesitatea declansarii procedurii insolventei. In 2011 Hidroelectrica a inregistrat un profit de 1,4 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 714 milioane de euro. Dupa primele 5 luni ale acestui an, producatorul de energie acumulase pierderi de 112 milioane de lei si avea datorii pe termen scurt de 2,6 miliarde de lei si 1,5 miliarde de lei pe termen lung.

Intrarea in insolventa va permite companiei sa aplice un plan de reorganizare eficient, care sa readuca activitatea pe profit. In cadrul emisiunii LEGILE AFACERILOR, pe The Money Channel, Remus Borza a reconfirmat estimarile potrivit carora in 6 luni – un an Hidroelectrica va iesi din insolventa. Administratorul judiciar al companiei vrea ca la finalul acestui an Hidroelectrica sa realizeze o cifra de afaceri de 800-900 de milioane de euro si un profit de 100 de milioane de euro.

Hidroelectrica a inceput sa plateasca o parte din creditele bancare contractate. Remus Borza a anuntat in emisiunea LEGILE AFACERILOR ca in perioada 20-29 iunie compania a platit bancilor 18.7 milioane de euro. In acest moment administratorul judiciar se afla in plin proces de rediscutare a contractelor comerciale bilaterale incheiate de Hidroelectrica si spera ca pana la 15 iulie sa incheie acest proces.

Un punct special in raportul pe care administratorul judiciar trebuie sa-l prezinte la finalul lunii iulie si in care trebuie sa arate cauzele care au determinat intrarea in insolventa al companiei este cel referitor la protectia sociala. Hidroelectrica are obligatia anuala de a pune la dispozitie pe piata reglemetata o anumita cantitate de energie la un pret stabilit de stat. In acest an este vorba de o cantitate de 5,5 terawatti, la un pret de 72 de lei/MW, dupa cum a precizat Remus Borza, in conditiile in care pretul de productie al unui MW este de 125 de lei. “Nu Hidroelectrica trebuie sa faca protectie sociala ci statul. Acesta trebuie sa ne lase sa facem 100 de milioane de euro profit si din dividentele pe care le incaseaza de la Hidroelectrica sa faca protectie sociala. O societate comerciala nu poate sa vanda sub costul de productie”, a declarat Remus Borza.