Exodul firmelor internationale la nord-est de Romania. Dupa Chadbourne & Parke si Schoenherr, a venit randul celor de la Clifford Chance sa impatureasca steagul in Ucraina

Clifford Chance a anuntat, recent, ca, incepand cu decembrie 2015, biroul sau din Kiev isi va schimba denumirea si va functiona ca o firma independenta de avocatura, conform portalului juridic CEE Legal Matters.

Noua entitate, intitulata Redcliffe Partners, va fi condusa, initial, de trei parteneri: Olexiy Soshenko, Dmytro Fedoruk si Yehven Deyneko, actualii coordonatori ai practicilor Banci si finante, M&A si Antitrust din cadrul biroului local al Clifford Chance. De asemenea, mai informeaza firma de avocatura, toti avocatii si staff-ul biroului sau local vor fi “transplantati” in noua firma, urmand ca intre Clifford Chance si Redcliffe Partners sa fie incheiat un parteneriat de tipul “best friend”, care sa intre in vigoare incepand cu decembrie 2015 si care sa le permita celor doua entitati colaborari ulterioare.

Potrivit unui comunicat de presa al Clifford Chance, “noul aranjament sustine obiectivele strategice ale ambelor parti. Pe de o parte, cei de la Redcliffe Partners obtin o mai mare flexibilitate in ceea ce priveste resursele alocate pentru dezvoltarea unei practici care sa se alinieze oportunitatilor si realitatilor pietei ucrainene, iar, pe de alta parte, Clifford Chance va avea posibilitatea sa se concentreze asupra prioritatilor sale strategice la nivel mondial. Relatia de colaborare dintre cele doua entitati se va prelungi, sub forma unui parteneriat de tipul “best friend”, scopul sau fiind acela de a asigura, in continuare, asistenta juridica de inalta calitate in regiune, atat clientilor locali, cat si celor multinationali. Acestia vor beneficia de consultanta din partea echipei Redcliffe Partners din Kiev, precum si de acces la o platforma juridica, lider la nivel mondial, conferit de Clifford Chance”.

Managing Partner-ul la nivel global al Clifford Chance, Matthew Layton, explica: “Am dezvoltat un birou de succes in Kiev, cu o reputatie excelenta si o echipa foarte apreciata, capabila sa distinga oportunitatile de crestere in aceasta piata. Cu toate acestea, firma noastra are o noua strategie la nivel global, pe care as descrie-o ca fiind extrem de ambitioasa si care depinde foarte mult de capacitatea de a ne concentra investitiile si resursele strict pe prioritatile stabilite. Olexiy si Dmytro fac parte din echipa Clifford Chance inca din 2008 si nu putem fi decat incantati ca vor conduce noua firma Redcliffe, alaturi de Yehven. Noua firma are libertate totala in urmarirea acelor oportunitati care sa le aduca un numar cat mai mare de clienti in Ucraina. Asteptam cu nerabdare sa lucram impreuna cu aceasta echipa talentata, spre folosul clientilor din regiune si nu numai”.

Olexiy Soshenko, cel care va ocupa functia de Managing Partner la Redcliffe Partners, comenteaza: “Aceasta mutare constituie un pas important pentru noi. Vedem in aceasta o buna sansa de a ne extinde capacitatile si de a crea cai de recompensare profesionala, pe termen lung, pentru oamenii nostri. Platforma comuna cu Clifford Chance, prin intermediul careia vom acorda in continuare consultanta clientilor nostri si vom avea acces la resursele globale ale firmei de avocatura, ne va mentine in topul celor mai bine cotate societati juridice din regiune si ne va asigura continuitate in consolidarea acestei pozitii”.

Jared Grubb, actualul Managing Partner al biroului din Kiev al Clifford Chance, va continua sa actioneze ca un partener in relatia dintre firma internationala si Redcliffe Partners, pana in anul 2016.

Clifford Chance este cea de-a treia firma internationala de avocatura care decide sa paraseasca Ucraina, intr-un interval mai scurt de un an. In august 2014, Chadbourne & Park, firma internationala cu sediul central in New York, SUA, a anuntat ca urmeaza sa-si inchida biroul din Kiev si sa se retraga de pe piata ucraineana. La cateva luni distanta, in februarie 2015, reprezentantii Schoenherr au anuntat ca biroul local al firmei de avocatura se va transforma si va functiona ca o societate independenta separata; in acelasi timp, Schoenherr va continua sa acorde servicii juridice clientilor sai din Ucraina, prin intermediul unui “desk office” (oficiu).