EXCLUSIVITATE Serial LegalMarketing.ro | Cum modifică pandemia modul de a face business? Viziunea avocaților | Ep. 4 Dragne & Asociații

Autor: Av. Andreia Oana Dumitrescu, Partner

Perioada recentă a fost una marcată de încercări și provocări pentru majoritatea afacerilor și profesiilor, conducând, mai ales, la nevoia de adaptare.

În ceea ce privește avocatura, experiența societății noastre este una pozitivă: a avut loc o adaptare foarte rapidă a avocaților, a instanțelor de judecată și a altor autorități, precum și a clienților la noile condiții de lucru. Ne bucurăm să constatăm că nu au existat niciun fel de întârzieri sau impedimente în activitatea noastră în toată această perioadă, generate de instituții sau instanțe de judecată, că am reusit să gestionăm eficient probleme și cauze cu caracter urgent.

Încă din starea de urgență, accesul electronic la dosare a fost disponibil la mai multe instanțe, acest lucru facilitând avocaților analiza documentelor dosarului, iar comunicarea cu personalul administrativ al instanțelor a fost foarte bună, pentru cauzele urgente fiind stabilite ore, ceea ce a facilitat respectarea măsurilor de siguranță. Ulterior stării de urgență, instanțele de judecată au păstrat această regulă de a stabili intervale orare de judecată a cauzelor, măsură care este foarte utilă pentru activitatea noastră, permițându-ne să asigurăm reprezentarea în instanță în mai multe cauze în aceeași zi fără probleme.

Instanțele arbitrale au oferit un exemplu de urmat în această perioadă. Avocații noștri specializați în arbitraj au participat la audieri organizate online de către Secretariatul ICSID într-un arbitraj internațional în domeniul investițiilor. Aceste audieri s-au întins pe durata a trei zile prin intermediul unei platforme de interacțiune online iar desfășurarea dezbaterilor nu a fost deloc împiedicată de dificultăți tehnice. A fost o experiență foarte reușită.

De asemenea, avocații noștri au participat la numeroase ședinte de arbitrare organizate de către Curtea de Arbitraj Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, ședințe care de asemenea s-au desfășurat foarte bine, asigurându-se celeritatea procedurii și fructificarea la maxim a timpului.

Gradul de încărcare a avocaților a fost și în prima parte a anului și este și în prezent destul de mare, modificările legislative din prima parte a acestui an, precum si schimbarile economice, generand noi tipuri de situații juridice, dispute și chiar litigii. Cu toate acestea, inclusiv ca urmare a scăderii timpului petrecut în sala de judecată datorita bunei organizari a instanțelor din această perioadă și fixării intervalelor orare, avocații noștri au reușit să organizeze activitățile, să își prioritizeze munca și să eficientizeze la maxim timpul alocat fiecărui proiect.

Am observat, de asemenea, o eficientizare a activității noastre ca urmare a reducerii timpului petrecut în deplasări sau în cadrul unor întâlniri cu clienții, întrucât, am folosit foarte mult sistemele de videoconferință disponibile. Timpul alocat întrevederilor s-a scurtat și am reușit chiar să comunicăm mai des și mai rapid, punctual, pe diverse probleme de drept sau situații apărute în practică. Prin aceste mijloace, am reușit să avem aceeași relație foarte bună de colaborare cu clienții și putem spune că munca noastră în timpul pandemiei a rămas la fel de eficientă și orientată către nevoile clienților.

Din perspectiva noastră, acest început de digitalizare a exercitării profesiei noastre nu poate fi decât un lucru foarte bun, care va aduce plus valoare avocaturii în general. Speranța noastră este, bineînțeles, de perpetuare a acestor bune practici, de alăturare a câtor mai multe instituții și autorități publice la demersul de digitalizare, pentru a contribui la îmbunătățirea si eficientizarea oferirii serviciilor de asistență juridică.

În concluzie, deși aceste vremuri au adus provocări diverse în activitatea noastră, am încercat să ne adaptăm pe cât de repede posibil iar, în final, am observat o eficientizare a activității ca urmare a creării unor bune canale de comunicare digitală cu clienții, a reducerii timpului petrecut pentru depunere sau obținerea documentelor necesare la/de la instanțe și instituții, precum și în fața instanțelor de judecată sau a celor arbitrale.

Totodată, această perioadă ne-a oferit și certitudinea că munca avocaților se poate desfășura la fel de bine, cu același rezultate chiar dacă se desfășoară, parțial, la distanță.