EXCLUSIVITATE Interviu Mădălina Constantin, Managing Counsel Dentons București: „Există pe agenda Camerei Deputaților, în faza de avizare de către Comisiile de Specialitate, un proiect de lege prin care se urmărește legiferarea în România a canabisului în scopuri medicale”

Interviu realizat de Andrei Stoian, Editor-in-Chief

Ce presupune specializarea unui avocat în domeniul canabis?

Specializarea în domeniul canabisului a venit ca o adaptare firească la interesul crescut al investitorilor străini în ceea ce privește piața din România, precum și în contextul creșterii accelerate a industriei asociate canabisului urmare a legiferării utilizării sale în scopuri medicale la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene.

Un avocat care oferă consultanță în acest domeniu, pe lângă o bună cunoaștere a reglementărilor naționale și a tendințelor la nivel european, trebuie să aibă și o înțelegere corespunzătoare a modului în care funcționează industria și autoritățile de reglementare pentru a putea oferi soluții adaptate nevoilor și obiectivelor individuale ale clienților.

Asistența în acest domeniu nu se rezumă doar la reglementările care vizează exploatarea canabisului, ci implică înțelegerea și aplicarea unei diversități de aspecte legale, de reglementare, operaționale și fiscale și lucrul în echipe multidisciplinare.

Cum este reglementat canabisul în România?

Înainte de a discuta despre modul în care este reglementat canabisul în România, este important să distingem între canabisul utilizat în scopuri medicale și preparatele medicamentoase ce au în compoziție ingrediente active extrase din canabis.

Legislația din România nu permite în acest moment cultivarea, distribuirea, exploatarea și punerea în vânzare a canabisului în scopuri medicale. Dacă avem, însă, în vedere preparatele medicamentoase în a căror compoziție se regăsesc ingrediente active extrase din canabis, România are cadrul legislativ ce permite prescrierea unor astfel de produse, dacă sunt necesare din punct de vedere medical. Acestea din urmă, intră, de asemenea, sub incidența reglementărilor în materie de medicamente.

Revenind la utilizarea canabisului în scopuri medicale, este important de menționat că există pe agenda Camerei Deputaților, în faza de avizare de către Comisiile de Specialitate, un proiect de lege prin care se urmărește legiferarea în România a canabisului în scopuri medicale, precum și un proiect de lege dedicat modificării cadrului legislativ existent în aceeași direcție. Urmărim cu interes evoluția acestor inițiative legislative, cu atât mai mult cu cât studiile medicale aduc din ce în ce mai mult dovezi în sprijinul efectelor benefice pe care utilizarea preparatelor derivate din canabis le au în ameliorarea simptomelor diverselor afecțiuni.

Între timp, potrivit legislației în vigoare, există posibilitatea cultivării, comercializării și exploatării diverselor soiuri de cânepă (Cannabis sativa L.), cu un conținut de tetrahidrocanabinol (THC) mai mic de 0,2%, concentrație stabilită prin reglementări europene. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale emite anual un catalog al soiurilor de semințe ce pot fi cultivate în anul respectiv, semințele putând fi achiziționate doar de la producători autorizați de aceeași autoritate.

Dar în legislația europeană?

Dezvoltarea utilizării canabisului în scopuri medicale în SUA și Canada a determinat și alte jurisdicții, inclusiv state europene, să parcurgă procedura legalizării cultivării și utilizării canabisului în scopuri medicale. Cu toate acestea, abordarea este diferită în funcție de politica fiecărui stat.

Autorizarea cultivării și utilizării canabisului la nivel european a început în anul 2017 cu Germania. Țări precum Olanda, Danemarca, Portugalia, Polonia, Luxemburg și Spania și-au modificat, de asemenea, cadrul legislativ în acest sens. Urmează Belgia, care este în curs de demarare a implementării cadrului legislativ adoptat în acest sens.

În ceea ce privește produsele medicamentoase, cele mai multe dintre statele membre permit sau iau în considerare să permită utilizarea preparatelor ce utilizează ingrediente active extrase din canabis în scopuri medicale, însă abordarea avută pentru punerea acestora la dispoziția pacienților (atât din perspectiva preparatelor și produselor medicamentoase, cât și a cadrului legislativ) este diferită. Dacă în Olanda și Germania accesul este permis la o gamă largă de preparate și produse medicamentoase derivate din canabis, neexistând restricții vizavi de specializarea medicului care le prescrie, abordarea este mai restrictivă în țări precum Cehia și Croația, care au limitat utilizarea doar la anumite categorii de preparate, prescrierea lor fiind limitată la anumite afecțiuni.

În ce condiții poate un antreprenor să dezvolte un business în domeniul utilizării canabisului în scop medicinal?

În lipsa unui cadru legislativ, este dificil să vorbim în acest moment despre condițiile dezvoltării unui business în jurul utilizării canabisului în scopuri medicale în România. Daca ar fi să ne raportăm la proiectul de lege anterior menționat, va fi un domeniu intens reglementat, aflat sub supravegherea unei autorități naționale ce va fi înființată în acest scop în subordinea Ministerului Sănătății și care va lucra în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

De asemenea, toate activitățile ce vor avea legătură cu canabisul și substanțele derivate vor trebui autorizate în prealabil.

Ce ne puteți spune despre practica de specialitate a Dentons la nivel mondial si european?

Dentons este singura firmă de avocatură care reunește o practică interdisciplinară integrată în cadrul Grupului de Canabis, ce oferă servicii juridice sofisticate clienților la nivel global. Echipa noastră interdisciplinară de avocați asigură o acoperire geografică impresionantă, desfășurându-și activitatea în SUA, Canada, Europa, Asia, Africa și America de Sud și oferind asistență clienților implicați în cultivarea, extragerea, comercializarea canabisului și preparatelor derivate, precum și în realizarea de investiții și dezvoltarea de activități adiacente industriei canabisului.

Avocații Dentons implicați în Grupul de Canabis au oferit clienților la nivel multijurisdicțional asistență juridică în legătură cu autorizarea activităților de cultivare și producție a canabisului și alte aspecte de reglementare, producția și comercializarea produselor derivate, efectuarea de studii clinice, realizarea de tranzacții, consultanță în scopul realizării de investiții în domeniul canabisului.

Cum vedeți mixul avocatură – tehnologie în contextul celei de-a patra revoluții industriale?

Ca și în alte domenii de activitate, în avocatură tehnologia joacă un rol important atât prin prisma eficientizării muncii avocaților, dar și, pe același palier ca importanță, prin asigurarea unui client service corespunzător. Ca avocați, ne străduim să livrăm mai mult, mai repede și să ne diferențiem de competitori.

Cu toate acestea, tehnologia, respectiv inteligența artificială nu pot înlocui avocații, deși aceasta poate prelua sarcini repetitive, cu impact mic. Combinația om-tehnologie este cea câștigătoare, pe când doar factorul uman sau doar factorul tehnologic luate individual nu reprezintă o soluție de succes.

Drept răspuns la nevoia constantă de inovare, Dentons a fondat în 2015 Nextlaw, o suită de unități operaționale integrate și anume: NextLaw Labs și NextLaw In-House Solutions, având ca scop inovația în furnizarea de servicii juridice; NextLaw Ventures pentru investiții în tehnologii pentru domeniul juridic, NextLaw Referral Network și NextLaw Public Affairs Network pentru acces la o resursă mai mare de expertiză.

Mădălina Constantin este Managing Counsel în biroul Dentons București și membră cheie a echipei de dreptul concurenței. În ultimii ani, ea și-a diversificat practica de compliance, asistând în numeroase mandate de protecția datelor cu caracter personal. Totodată, Mădălina asistă numeroase companii din domeniul denumit generic Life Sciences pe diverse aspecte, inclusiv compliance.

A oferit asistență juridică unor mari companii cu prezență globală și națională cu privire la restructurarea sistemelor de distribuție și franciză, aprobarea fuziunilor în cadrul tranzacțiilor de fuziuni și achiziții, asigurarea conformării permanente a practicilor clienților cu reglementările concurenței, asistență la dawn raid, asistență în implementarea reglementărilor în materie de protecție a datelor cu caracter personal  și susține, de asemenea, cursuri și workshop-uri pentru clienți pe teme de concurență, compliance și prelucrarea datelor cu caracter personal.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here