EXCLUSIVITATE Interviu cu Alina Iancu, HR Manager PeliFilip. Vision Academy pentru #NouaGenerațieDeAvocați

Atât o societate performantă cât și o companie de succes se construiesc pornind de la un set de valori. Care sunt acele valori care definesc cultura organizațională PeliFilip?

Valorile care aduc împreună echipa noastră sunt Creativitiy, Vitality, Effectiveness, Relationships și Common Sense. Nu sunt niște  simple cuvinte pe care le purtăm, ca pe o insignă, la vedere. Ele ne ghidează acțiunile și felul în care abordăm situațiile și oamenii în fiecare zi.

Din experiența pe care o aveți în calitate de HR Manager al uneia dintre cele mai dinamice și performante societății de avocatură din România, care sunt criteriile care definesc un bun profesionist  în domeniul avocaturii de business?

Avocatura de business este fără îndoială un domeniu provocator.

Un bun profesionist este mereu conectat la realitate și aplică cunoștințele temeinice de drept în situațiile concrete pe care le întâmpina. Este o fire analitică, anticipează riscurile și este dedicat proiectelor sale.

Un alt criteriu important este pasiunea. Pasiunea determină implicarea. Consider că cei mai implicați cu adevărat sunt cei care contribuie în mod valoros și strategic pentru clienții nostri.

De altfel, pasiunea pentru profesie este unul dintre elementele esențiale pentru a reuși alături de echipa noastră. În plus, căutăm spiritul de echipă, seriozitatea și naturalețea celor care doresc să ni se alăture.

Care sunt instrumentele din cadrul procesului de recrutare care au menirea de a evalua criteriile care definesc un bun profesionist în avocatura de business?

Îmi place întrebarea aceasta. Îmi oferă ocazia să dau un răspuns din teoria resurselor umane, by the book. Însă, evident, n-am să fac asta. ?

Pentru identificarea nivelului de cunoștințe de drept utilizăm evaluări tehnice. Gradul de dificultate al acestor teste variază în funcție de nivelul de senioritate pe care îl căutăm. Acest tip de assessment ne ajută să descoperim felul în care candidații identifică soluția cea mai potrivită, care este nivelul lor de creativitate, precum și felul în care se raportează la situația simulată.

Discuțiile „face to face’’ cu candidații ne ajută cel mai mult în crearea unei relații cu aceștia. Faptul că noi suntem o echipă deschisă și prietenoasă, îi determină și pe ei să poarte discuția într-o zonă de sinceritate și le dă prilejul de a identifica cât mai multe puncte comune.

Suntem curioși cu privire la competențele dobândite de către candidații noștri în urma experiențelor trecute. In acest sens adresăm intrebări deschise, dintr-o sferă oarecum standard, oferind posibilitatea candidaților să răspundă în mod autentic.

Noile tehnologii și a patra revoluție industrială marcată de robotizare și automatizare au modificat felul în care relaționăm, comunicăm și facem business. În ce mod toate aceste transformări au schimbat domeniul recurtării și selecției de resurse umane? Cât de disruptiv trebuie să fie un HR Manager într-un asemenea context?

Deși recrutarea este impactată de automatizare, iar acest aspect duce la eficiența unui proces de selecție, eu sunt de părere că networking-ul joacă în continuare un rol esențial în domeniul nostru. Așadar, de cele mai multe ori primim cv-uri recomandate chiar de la colegii noștri. Iar faptul că suntem o casă de avocatură cu reputație, face ca săptămânal să primim aplicații spontane.

Care sunt beneficiile pe care le caută un tânăr millennials la un loc de muncă și cum integrează PeliFilip aceste solicitări?

Din experiența interacțiunii mele cu ei, am observat că cei din generația Millennials sunt curioși și creativi, au nevoie de feedback constant și prompt și își doresc vizibilitate și recunoaștere.

PeliFilip răspunde în mod natural acestor preferințe ale noii generații. Proiectele interesante și complexe pe care le desfășurăm pentru clienții noștri cu siguranță stimulează creativitatea celor implicați, iar curiozitatea determină proactivitate și implicare, atitudini pe care noi le încurajăm la colegii noștri.

Transmiterea feedback-ului continuu, atât formal, cât și informal ne ajută să devenim mai buni în ceea ce facem. Feedback-ul formal, pe care îl centralizam în cadrul procesului de urmărire a performanței, vine în contextul urmării obiectivelor individuale și de echipă și se întâmplă de cel puțin două ori pe an în cadrul unor întâlniri dedicate.

În ceea ce privește vizibilitatea, încurajăm dezvoltarea și afirmarea în mod individual a colegilor, desigur, fără a neglija sau a pune pe un loc secund importanța reușitei în echipă.

Cât de multă importanță se acordă mentoratului în cadrul PeliFilip? Cum arată un program de mentorat PeliFilip?

La noi, programul de mentorat începe încă din etapa internship-ului dedicat studenților.

Experiența este una complexă, întrucât ambii parteneri (mentee-ul și mentroul) pășesc într-o experiență de cunoaștere și de identificare a propriilor calități, precum și descoperirea de noi perspective. Nu întâmplător proiectul de mentorat se desfășoară sub denumirea Leading with a story!

Mentorii sunt ghidați în această experiență și urmează o structură bine definită, cu scopul menținerii unei relații de încredere cu mentee-ul, oferindu-i acestuia suport și inspirație pe tot parcursul programului.

Stabilirea obiectivelor, întâlnirile „unul la unul’’, dar și în echipă, feedback-ul continuu, discuțiile formale și informale, împărtășirea experiențelor sunt ingrediente care contribuie la succesul programului nostru de mentoring.

În opinia dumneavoastră, care sunt acele ingrediente care definesc un program de internship de succes?

Poate sună stereotipic, dar este un mare adevăr: pentru a avea succes, este musai ca programul de internship să pună în centrul atenției studentul și să răspundă provocărilor noii generații – Aici și Acum.

Vision Academy, programul de internship din cadrul PeliFilip, cel prin care pregătim #NouaGeneratieDeAvocati este conceput în așa fel încât să creeze nu doar o experiență profesională, ci și una de viață.  Situatile reale, cazurile concrete la care sunt expuși studenții, îi scot din zona de confort și îi ajută să meargă mai departe, mai siguri și mai deschiși.

În cadrul Vision Academy mentoratul reprezintă instrumentul esențial în ghidarea studenților. Fiecărui student îi este alocat un mentor care îi este alături pe tot parcursul stagiului. Și, credeți-mă, întreaga organizație freamată în perioada desfășurării Vision Academy. Toți colegii sunt implicați în transmiterea de taskuri și în comunicarea continuă a feedback-urilor către studenți.

Cum vedeți viitorul profesiei de avocat în contextul dezvoltării Inteligenței Artificiale?

Noile tehnologii schimbă dramatic lumea așa cum o știam noi. Auzim din ce în ce mai des despre apariția roboților sau a altor forme de inteligență artificială care vor înlocui în timp resursa umană. Există o evoluție în acest sens, în zona taskurilor repetitive, de rutină, însă valoarea adăugată va fi generată în continuare din interacțiunea umană, din creativitate, din empatie și emoție. Ele vor face întotdeauna diferența.

Din dorința de a inova și a veni în întâmpinarea nevoilor clienților noștri, anul trecut am lansat o nouă arie de practică, care integrează servicii juridice dedicate tehnologiilor noi și emergente.