EXCLUSIVITATE Avocatura de business londoneză la un an și jumătate de pandemie, cu Dana Denis-Smith, legal personality of the year in UK

Interviu realizat de Andrei Stoian, Editor-in-Chief

Cum arată dinamica pieței avocaturii din City la un an și jumătate de la pandemie?

Firmele s-au adaptat foarte bine pandemiei și foarte multe au raportat un an financiar foarte bun. Piața de listări și M&A e foarte activă momentan. Mixul life after Brexit – pandemie generase incertitudine dar în 2021 companiile au decis că nu mai asteaptă certitudine și își execută planurile strategice.

Care au fost cele mai afectate arii de practică?

Banking și finance au fost afectate negativ, inițial, dar au revenit, mai ales pe partea de leverage finance pentru că piața de private equity e foarte activă; partea de drept comercial nu s-a oprit în pandemie iar pe partea de drept al muncii, cu numeroasele schimbări din legislație – acestea au fost printre ariile de practică active. Poate, mai puțin s-a lucrat în zona non-business unde tribunalele au fost foarte aglomerate, însă online; pe partea de real-estate iarăși s-a lucrat mai puțin.

Care este ponderea – câte firme aplică paradigma remote-working vs câte se gândesc la return to office?

Sunt foarte multe modele adoptate – dar, în minoritate, sunt firmele cu o deschidere completă în a permite avocaților să își aleagă unde / când vor sa lucreze și cele care au cerut 5 zile/ săptămână prezență în birou. Majoritatea încearcă să seteze 2-3 zile de lucru la birou, pentru toată lumea și restul de acasă.

Cum s-au adaptat avocații în această perioadă de pandemie?

În general, mi se pare că fost un experiement de succes. Noi știam ca e posibil sa lucrezi cu spor de acasă, ca avocat, pentru că asta am perfecționat la Obelisk, timp de 11 ani. Dar pentru cei care au avut nevoie de o pandemie, mai ales cei în funcții de conducere a fimelor care au puterea de decizie – și de a respinge – orice cerere de ‘flexible working’ de la angajați, multi au fost convinși că schimbările vor rămâne și, în general, au fost pozitive.

După ce se va fi încheiat pandemia, ce oportunități considerați că vor fi pentru societățile de avocatură?

Deocamdată suntem pe un val de creștere spectaculos pentru că multe din activitățile economice s-au accelerat, dupa un an și jumatate de îngheț. Deci, în perioada imediată, vom vedea foarte mult business, adoptarea mai rapidă a tehnologiilor și o luptă pentru talente adaptate să facă față cererii. Dar pe termen mediu e greu de spus dacă creșterea va fi sustenabilă.

Cum se vor schimba societațile de avocatură în perioada post-pandemie?

Cred că vor deveni mai flexibile pentru că au descoperit cât de avantajoasă e o structură cu cost variabil, care include reducerea suprafeței birourilor, de exemplu; o altă schimbare pare să fie restructurarea personalului din secretariat – foarte multe firme au anunțat schimbarea aceasta și au dat afară secretarele. Sper să devină o profesie meritocratică și mai diversă.

Ce impact a avut, până acum, BREXIT asupra pieței avocaturii de business din UK? Ce oportunități au apărut?

Deocamdată e greu de spus pentru că nu este foarte clar unde cade linia de demarcare dintre Brexit/ pandemie. Brexit a venit după ani de pregatiri, de mutări de birouri si modificări. Impactul se va simți în zona talentelor pentru că este greu pentru avocații din UE să activeze în UK acum iar asta va genera probeleme angajatorilor.

Se observă în piața avocaturii din UK o competiție între societățile de avocatură tradițională și cele inovative, care pun accent pe legatech?

Da și nu. Se colaborează în sector pentru că, mai ales în legal tech, multe din soluții sunt pentru firme de avocați. Multe și-au construit incubatoare de afaceri pentru a lansa firme de legal tech și a le testa procesele.

Care sunt provocările anului 2021 pentru societățile de avocatură?

Deocamdată, pentru noi cel puțin, este cresterea uriașă a cerererii și provocarea de a ține pasul cu ea.

Care sunt proiectele fanion pe care le dezvoltați în acest an?

Obelisk își continuă povestea pe piața de flexible legal work – suntem în al 11lea an – cu invesții în platforma tech și expansiuea globală. Pe langă asta, First 100 Years a predat ștafeta la Next 100 Years. Organizația caritabilă pe care am fondat-o, astfel, e foarte ocupată cu proiecte. De la Kids Law, un podcast pentru copii despre impactul legislației asupra vieții, pana la Heilbron Lectures, sau cartea pe care tocmai am publicat-o, In Her Words.

Photo credit: Rosie Parsons