Georgia Brooks, Chambers and Partners: Competitia dintre firmele domestice s-a intensificat puternic

Georgia Brooks, Europe Director al publicatiei britanice Chambers and Partners, a oferit un interviu in exclusivitate pentru Legal Marketing, oferind cateva detalii despre procesul de selectie al celor mai importante case de avocatura din Europa, dar si despre piata de legal din Romania, asa cum este ea vazuta de la Londra.

Legal Marketing: Ghidul anual Chambers and Partners este un punct de referinta pentru piata juridica din Europa. Cum ati descrie procesul de selectie pentru fiecare tara?

Georgia Brooks: Foarte amanuntit. Pentru a intocmi lista scurta a celor mai bune case de avocatura din statele europene, analistii nostri iau in considerare activitatile lor din ultimul an. Acest lucru include analiza celor mai importante succese, cresterea strategica – ultimele angajari si promovarile ce au avut loc in cadrul firmei- precum si identificarea unor parteneriate speciale pentru piata juridica. Insa factorul cel mai important, chiar decisiv in alegerea noastra, este reprezentat de feedbackul calitativ si cantitativ din partea clientilor firmelor. Pe o piata asa mare cum este Romania va puteti imagina foarte bine cate ore de lucru inseamna aceasta cercetare si selectie. 

Ati remarcat in ultimii ani o evolutie speciala a pietelor juridice din Europa de Est?

Pietele juridice din Europa de Est au crescut semnificativ in ultimii ani. Nu doar in ceea ce priveste numarul de avocati sau firme, desi asistam in prezent la un efect invers: un numar important de case internationale de avocatura se retrag din regiune si isi diminueaza activitatile centrate pana acum pe Varsovia, Praga sau Viena. Cu toate acestea, se observa o crestere a nivelului de sofisticare, firmele est-europene fiind din ce in ce mai dedicate in a oferi solutii complete clientilor. Multi avocati de top din firmele internationale au plecat pentru a se alatura caselor de avocatura locale sau chiar pentru a-si intemeia propriile companii. Acest lucru s-a tradus prin aducerea unei perspective globale in abordarea fata de client si nevoile sale.

Cum ati descrie evolutia pietei juridice din Romania in ultimii cinci ani, de cand ati introdus acordarea premiului Romanian Law Firm of the Year?

Pot sa afirm ca din ce in ce mai multe case de avocatura romanesti apar in ghidul Chambers si se dezvolta pe un trend ascendent. Din informatiile pe care le-am adunat, firmele locale inca domina piata, mai ales in ultimii ani de cand a inceput retragerea caselor internationale de pe piata est-europeana. Cu toate acestea, competitia dintre firmele domestice este in crestere si un numar tot mai mare de case mici si mijlocii inregistreaza aprecieri pozitive in ghidul Chambers pentru Europa. Acest lucru este valabil atat pentru domeniile traditionale de practica, cat si pentru sectoare importante, precum energia si imobiliarele.

Cateva cuvinte despre castigatorul din acest an al premiului Romanian Law Firm of the Year – PeliFilip.

Firma a inregistrat o dezvoltare semnificativa a portofoliului sau in arii cheie de practica, inclusiv drept corporatist/Fuziuni si Achizitii, proiecte, finante, dreptul muncii si litigii, iar acest lucru demonstreaza crestere rapida si consolidarea unei pozitii in topul clasamentului celor mai bune case de avocatura din Romania. Clientii au oferit feedback-uri detaliate, laudand activitatea firmei si serviciile de care au beneficiat angajand PeliFilip. Avocatii din aceasta firma au fost descrisi drept “dinamici, proactivi, responsabili si buni cunoscatori ai pietei locale”. Recomandarile cele mai bune au fost legate de activitatea exceptionala a firmei in domeniul energetic.

Cum priviti viitoarele proiecte cu partenerul dvs. din Romania, Legal Marketing?

Astept cu mult interes sedimentarea relatiei profesionale si viitoarele noastre proiecte in parteneriat cu Legal Marketing, lucruri pe care le voi detalia in cadrul galei din 11 iunie. Consideram parteneriatul cu Legal Marketing ca fiind o oportunitate buna pentru noi sa extindem procesul de cercetare pentru ghidul Chambers,  dar si sa intelegem mai bine piata din Romania cu toate provocarile sale.

Diana Rusu-fin