Eversheds a lansat Ghidul de Mediu pentru Europa, Orientul Mijlociu si Asia

Autoritatile europene si nationale abordeaza problemele de mediu cu mai mare atentie, vadit preocupate de impactul pe care il au activitatile din toate industriile asupra mediului, multe cu potentialul de a determina efecte adverse asupra mediului.
 
In Romania, politicile de mediu se concentreaza in acest moment pe resursele de energie regenerabila si pe schema de sustinere cu certificate verzi aferenta.

Cele mai importante aspecte ale politicilor de mediu din intreaga lume sunt analizate in prima editie a Ghidului de Mediu publicat de firma internationala de avocatura Eversheds. Ghidul ofera o incursiune valoroasa in cadrul legislativ, ajutandu-i pe antreprenori sa inteleaga jargonul juridic, adesea complex si intotdeauna tehnic, precum si sa aiba o privire de ansamblu asupra relevantei practice si juridice a problemelor de mediu din 27 de tari europene, doua tari din Asia si patru din Orientul Mijlociu. 

„Pentru companii cu dimensiune internationala care isi desfasoara activitatea in jurisdictii diferite, cu legi diferite, este esential sa inteleaga la ce se pot astepta din punctul de vedere al reglementarilor de mediu in fiecare dintre locatiile in care opereaza. Avand in vedere ritmul accelerat al modificarii reglementarilor, precum si atentia pe care autoritatile o acorda respectarii lor, este necesara o abordare integrata a pietelor in care companiile opereaza. Aici intervine Ghidul de Mediu, oferindu-le companiilor o perspectiva asupra modului in care sunt reglementate aspectele de mediu si cum sunt percepute de autoritati si societatile care sunt vizate, din toata lumea. In acest moment, Romania este in mod cert unul dintre punctele fierbinti pe harta investitiilor in energia regenerabila, cu o schema de sustinere extrem de generoasa pentru producatori, insa chestiunile care tin de autorizari in general si, in special, de aspecte de mediu joaca un rol crucial in succesul unei investitii”, spune Cristina Popescu, partener in cadrul Eversheds Lina & Guia, coordonatoare a departamentului Dreptul Mediului. 

Potrivit Ghidului, in cele mai multe tari europene activitatile cu potential de contaminare a mediului au nevoie de o autorizatie. In general, aceste activitati supuse autorizarii includ producerea de energie, metalurgia, productia de hartie si hrana, substante chimice, precum si majoritatea activitatilor cu deseuri si de epurare a apei.

Poate fi interesant de stiut ca, de exemplu, in Grecia, autoritatile tind sa verifice daca o companie are autorizatiile necesare, mai degraba decat daca respecta legislatia in vigoare.  

Tot din Ghid aflam ca, in timp ce in Romania autoritatile sunt din ce in ce mai active, urmarindu-i pe operatori tot mai atent, in Estonia autoritatile actioneaza in general doar cand primesc informatii de la concurentii celor care incalca legislatia. 

Companiile cu activitati in domeniul imobiliar vor considera util sa afle ca in anumite tari precum Austria sau Grecia folosirea azbestului in constructii este interzisa, in timp ce in Rusia azbestul este in continuare foarte utilizat. In timp ce in majoritatea tarilor riscul presupus de prezenta azbestului trebuie sa fie gestionat continuu sau eliminat prin indepartarea acestuia, alte tari, precum Irlanda sau Slovacia, nu cer operatorilor sa inlature azbestul din cladiri. 

Ghidul de Mediu ofera informatii si despre transferul responsabilitatii cu privire la contaminarea existenta in caz de cumparare sau inchiriere a unei proprietati, ce investigatii trebuie sa faca cei care cumpara active imobiliare si daca asigurarea de mediu este o varianta valabila, respectiv daca reprezinta o practica des intalnita. 

Ghidul este disponibil pe pagina de internet a Eversheds, la urmatorul link: http://www.eversheds.com/global/en/what/services/environmental-law/guide.page