Obiectiv: Creșterea protecției călătorilor în fața abuzurilor transportatorilor
Europarlamentarul Ștefan Mușoiu, a solicitat explicații în plenul Comisiei de Turism și Transport (TRAN) privind respectarea cu mai multă strictețe a drepturilor pasagerilor companiilor aeriene. Social democratul și-a exprimat nemulțumirea vizavi de o serie de practici ale companiilor aeriene interne ale Uniunii Europene, dar și externe, precum și față de cele ale firmelor care intermediază vânzarea acestor bilete de călătorie. ”Ultima ședință de plen de săptămâna asta a Comisiei TRAN mi-a oferit posibilitatea să adresez mai multe întrebări privind o serie de neajunsuri cu care ne confruntăm cu toții, noi toți cei care alegem sau suntem obligați să călătorim cu avionul, și ne trezim, uneori, victime, pe banii și pe timpul nostru, ale unei game de abuzuri, la care nici nu ne gândeam sau chiar și la anularea intempestivă a zborului ori la situația overbooking-ului, care te constrânge să-ți schimbi toate planurile tot pe banii tăi. De cele mai multe ori nu suntem despăgubiți și nici nu ni se oferă alte alternative suplimentare și urgente pentru efectuarea respectivei deplasări. Ni se întâmplă tuturor, tineri, bătrâni, persoane cu dizabilități, oameni de afaceri, politicieni, copii. Nicio categorie socială nu este scutită de astfel de neplăceri majore! Și asemenea situații au ajuns să se înmulțească la nivelul Uniunii, motiv pentru care sunt dispus să intervin pe fondul legislației comunitare, astfel încât aceste abateri de la bunul mers al lucrurilor să fie stopate prin controale ferme de către autoritățile îndrituite concret cu aceste atribuții, dar și prin compensări consistente, venite de la companiile aeriene sau firmele ce intermediază vânzările de bilete cât și cu amenzi, calculate în funcție de cifra de afaceri a acestor firme”, își anunță Ștefan Mușoiu agenda legislativă viitoare.
Europarlamentarul a căzut și el victimă practicilor incorecte, comerciale
Eurodeputatul social democrat, Ștefan Mușoiu, admite că și el s-a confruntat cu aceste tipuri de practici comerciale incorecte în ultimii ani. Acesta dezvăluie că a avut probleme din cauza fenomenului overbooking-ului, respectiv a vânzării mai multor bilete de avion peste locurile disponibile în aeronave, cu creșterea inexplicabilă a prețurilor biletelor de la o zi la alta și cu variațiile la fel de nejustificate ale costurilor acestor documente de călătorie, sau cu lipsa posibilității schimbării titularului unui bilet de avion, după rezervare. ”Toată lumea se plânge peste tot de aceste impedimente, însă este foarte complicat, costisitor și de lungă durată să te adresezi instanțelor de judecată pe aceste spețe. Mai mult, nu există o legislație unitară la nivelul UE și nici autorități de supraveghere și de reglementare suficient de mari ca să poată gestiona mult mai bine orice tip de astfel de problemă. Nu există nici reglementări clare și uniforme privind dimensiunile bagajelor de mână. Cât privește neaceptarea pe o anumită cursă a persoanelor cu dizabilități, aflate în cărucior, mi s-a explicat că și acest lucru ține de respectiva companie aeriană care operează zborul. Aceasta poate invoca rațiuni de securitate pentru care refuză transportarea și a acestor pasageri. Sună inuman, dar asta e realitatea”, explică Mușoiu.
”Voi modifica legislația în vigoare prin amendamente”
”Voi stopa toate aceste practici restrictive sau abuzive, inclusiv privind overbooking-ul, prin intervenții pe prevederile legale în vigoare. Voi promova amendamente și privind controlul mai riguros pentru jocul firmelor intermediare cu accesibilitatea la călătorii prin creșterea necontrolată a prețurilor biletelor de avion”, dă asigurări Ștefan Mușoiu. În plus, europarlamentarul mai afirmă și că va veni cu amendamente adaptate, astfel încât să crească flexibilitatea legislației din domeniul afacerilor interne privind acceptarea variantei înlocuirii titularilor biletelor. În acest sens, acesta spune că va fixa un termen ceva mai mare pentru schimbarea titularului, dar care să nu ajungă să afecteze sub nicio formă monitorizarea atentă a organelor competente.