Euro Insol, administrator judiciar in insolventa RHS

Insolventa se datoreaza nu lipsei de profitabilitate a companiei, care a incheiat ultimii trei ani pe plus, ci unei suspiciuni de frauda de 97 milioane de lei realizata la RHS, SCOP Computers si Romsoft, principalii jucatori pe piata de profil din Romania, potrivit unui comunicat de presa al casei de avocatura Borza si Asociatii, al carei managing partner Remus Borza (foto) este si practicianul coordonator al Euro Insol.

In cazul RHS, ANAF a trimis pe 9 Martie 2012 o decizie de instituire a unor masuri asiguratorii in urma unor verificari prin care s-a constat ca RHS si Romsoftau achizitionat prin intermediul Star Soft si Nord Star Soft servicii de furnizare date, prelucrare informatii pentru monitorizarea GPS a autovechiculelor in valoare de 550 milioane de lei (130 milioane Euro) de la o firma fantoma Twin Impex SRL. TVA-ul aferent acestor facturi si dedus fiscal este de 97 milioane lei.

RHS a contestat la Judecatoria Sector 3 masura asiguratorie instituita de ANAF.

„Insolventa RHS nu vine sa obstructioneze punerea in executare a masurii asiguratorii luate de ANAF, in conditiile in care nu exista o hotarare judecatoreasca care sa confime creanta fiscala iar actul administrativ fiscal este contestat, ci reprezinta singura cale de continuare a activitatii cu efecte benefice pentru cei 200 salariati, pentru bugetul statului si pentru piata de IT in ansamblu ei. Avand in vedere gradul ridicat de solvabilitate al companiei, daca va exista o hotarare judecatoreasca care sa constate obligatia de plata  catre buget  a sumei de 97 milioane lei, ANAF isi va putea recupera creanta in procedura insolventei. In conditiile in care se mentinea poprirea pe conturile debitoarei, societatea era in imposibilitatea de realizare a obiectului de activitate, de plata a furnizorilor, a salariatilor, a bancilor si implicit a obligatiilor fiscale curente. Consecinta imediata unei atare stari de fapt era disparitia din piata a unui important jucator cu efecte dramatice pentru intreaga industrie IT”, a declarat Remus Borza.

Euro Insol s-a mai ocupat si de reorganizarea unor companii precum Sevtrans, Uztel, Asmita Gardens, Ibiza Sol, Universul, Meridian Land, Hotel Planet.

Fondata in 1999, cu capital 100% romanesc, RHS a ajuns in cativa ani lider de piata in Romania si Balcani, avand filiale in Timisoara, Cluj-Napoca, Constanta, Bacau, Galati, Suceava, Brasov, Ploiesti, Iasi si Craiova si reprezentante in Olanda, Macedonia, Serbia, Bulgaria.

Compania este cel mai mare importator al marcilor Fujitsu, LG Electronics,  AMD, Brother, Intel, Canon, HP, Sony, Kingston, Samsung, Toshiba, Microsoft si principalul furnizor pentru pentru Altex, Domo si hipermarket-uri.

Compania inregistra in 2010 o cifra de afaceri de peste 80 milioane de Euro si aproximativ 200 de salariati.