Ernst & Young: Interesul pentru fuziuni si achizitii ramane scazut

Corporatiile ezita sa initieze noi achizitii, desi managerii sugereaza ca se poate observa o imbunatatire la nivelul economiei globale, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta Ernst & Young si citat de Reuters.

Doar 31% dintre cei intervievati de Ernst & Young in cadrul celei de-a sasea editii a studiului „Global Confidence Barometer” au declarat ca se asteapta ca firma lor sa initieze o achizitie in urmatoarele 12 luni. Acesta este cel mai scazut nivel de la prima editie a studiului, care s-a desfasurat in 2009.

Pip McCrostie, vice-presedintele Ernst & Young pe servicii de consultanta in tranzactii, apreciaza ca, dupa doi ani de instabilitate sustinuta s-a creat opinia conform careia acesta nu este o recesiune tipica, drept pentru care, acolo unde este posibil, companiile vor opta pentru metode mai „cuminti” si mai conservatoare de a aduce venit.

Studiul, desi optimist, reflecta o piata deja prea slabita pentru a sustine fuziuni si achizitii. Primul trimestru din 2012 a inregistrat cea mai scazuta valoare a acestei perioade din ultimii sapte ani, cu 32% mai putin ca in urma cu un an.

Totusi, mai bine de jumatate dintre persoanele cu putere de decizie intervievate, provenind din 57 de tari si 40 de domenii de activitate, spun ca economia globala inregistreaza o imbunatatire moderata. Totusi, McCrostie apreciaza ca ingrijorarile privind zona Euro, instabilitatea continua, masurile de austeritate si potentiala incetinire a cresterii pietelor emergente sunt elemente care domolesc entuziasmul pentru achizitii.

Pe de alta parte, entuziasmul legat de vanzarile de active este in crestere, 31% dintre respondentii studiului spunand ca firma lor va realiza cel mai probabil o astfel de tranzactie in urmatoarele 12 luni. Acest procent reprezinta o crestere de la nivelul de 26% inregistrat in octombrie, pe fondul incercarii companiilor de a scapa de activele ne-esentiale si a face rost de lichiditati, pe fondul de dificultate economica relativa existent. Avand in vedere asteptarile in scadere in ceea ce priveste achizitiile si apetitul crescand pentru vanzari, McCrostie crede ca tranzactiile de tip private equity ar putea reprezenta o oarecare compensare.

Studiul a fost realizat de compania de consultanta Ernst & Young pe un numar mai mare de 1.500 de persoane cu putere de decizie