Ernst & Young: Incetinirea cresterii economice din pietele emergente va fi de scurta durata

Expansiunea economica din randul primelor 25 de piete emergente a incetinit de la inceputul acestui an dar, conform previziunilor trimestriale efectuate de Ernst & Young, acest fapt este vazut ca fiind de scurta durata. Pietele emergente, in mod deosebit cele din Asia, detin instrumentele necesare relaxarii politicilor fiscale si monetare, care pot asigura crestere economica pe finalul anului.

Chiar si cu o incetinire a cresterii economice, pietele emergente sunt capabile sa infrunte criza din Zona Euro si sa ramana motorul cresterii economice globale. PIB-ul lor este prevazut sa inregistreze o crestere de 4.9% in acest an, in contrast cu o contractie de 0.6% in Zona Euro. Se asteapta ca randamentul pietelor emergente sa creasca la 6% in 2013 si la 6.5% in 2014.
 
Cu toate acestea, un tablou contrastant se contureaza la nivel global. Africa si Asia continua sa ramana optimiste, dar Europa Centrala si de Est, precum si America Latina, sunt impiedicate de o crestere incetinita pe pietele lor cheie de export din Zona Euro, respectiv din Statele Unite. Daca Zona Euro isi continua recesiunea, previziunile cu privire la pietele emergente spun ca Republica Ceha si Polonia ar fi impinse in recesiune, afectand Hong Kong-ul si Malaezia, datorita dependentei lor globale.

„Pietele emergente sunt bine plasate pentru a face fata riscurilor majore cu care se confrunta economia globala la momentul actual, dat fiind faptul ca detin spatiu de relaxare a politicilor fiscale si monetare. Aceasta s-a intamplat deja pe unele piete emergente, inclusiv cele din tarile BRIC (Brazilia, Rusia, India si China). Este foarte probabil sa se produca anumite relaxari ale politicii monetare in urmatoarele luni daca economia globala continua sa se deterioreze. in ciuda expansiunii incetinite a pietelor emergente, este foarte probabil ca acesta sa fie o stare de moment, urmand ca aceste piete sa beneficieze de o crestere semnificativa pe finalul anului”, a declarat Alexis Karklins-Marchay (foto), Lider al Centrului pentru Piete Emergente din cadrul Ernst & Young.

Avand si optiunea de a relaxa politicile fiscale si monetare pentru a accelera cresterea economica, pietele emergente beneficiaza acum de cresterea clasei de mijloc, cu venituri mai mari si cu un apetit de consum mai mare. In raportul Ernst & Young se arata ca numarul gospodariilor din aceste piete, care se bucura de venituri mai mari, va creste in urmatorii zece ani. Numarul gospodariilor cu venit mai mare de 30.000 de dolari va fi mai mult decat dublu, atingand 149 milioane in 2020, depasind Statele Unite (120 milioane) si Zona Euro (116 milioane). 

Evolutia pozitiva a veniturilor gospodaresti va conduce la o crestere a consumului. in 2011, doua treimi din cheltuielile de consum din intreaga lume s-au realizat in tarile avansate economic, iar o treime in pietele emergente. Cu toate acestea, peste 25 de ani, Asia va depasi economiile avansate din perspectiva cheltuielilor de consum, fiind responsabila de 40% din totalul cheltuielilor.

„Cererea de consum de pe pietele emergente va inlocui economiile avansate din pozitia de motor cheie al cresterii economice globale. Schimbarea cu privire la cererea de import ar trebui sa ajute la reechilibrarea economiei”, arata Alexis Karklins-Marchay.

Criza din Zona Euro va avea un impact negativ asupra ISD in pietele emergente in anul 2012, previziunile Ernst & Young indicand o posibila scadere de 10%. Cu toate acestea, ISD pe termen lung vor continua sa ia avant, pe masura ce companiile sunt atrase de ratele mai mari de crestere de pe pietele emergente, in situatia in care la nivelul economiilor avansate aceste rate stagneaza. Pe termen scurt, cele mai afectate vor fi tarile europene, in special cele din Europa Centrala si de Est. ISD in Rusia si India ar putea, de asemenea, sa scada ritmul. Este deja evident ca investitorii straini incep sa isi extinda investitiile la nivel global, tintind din ce in ce mai atent pietele emergente. in 2010, marea parte a cresterii de ansamblu a ISD a fost generata de doar trei tari: China, Brazilia si Indonezia. Totusi, in 2011, cresteri substantiale au fost inregistrate de Turcia si Columbia, precum si de Indonezia si tarile BRIC.

„In ciuda incetinirii cresterii economice resimtita de pietele emergente la inceputul acestui an, acestea isi vor reveni spre finalul anului si in 2013. Abilitatea de a relaxa politica fiscala pentru a stimula cresterea economica si o clasa de mijloc in crestere care stimuleaza consumul si o puternica crestere a fluxurilor de investitii straine directe vor asigura o crestere continua pentru viitor”, a adaugat Liderul Centrului pentru Piete Emergente al Ernst & Young

Raportul trimestrial cu privire la pietele emergente elaborat de Ernst & Young a fost realizat in colaborare cu Oxford Economics, oferind previziuni economice si perspective privind dezvoltarea a 25 de tari emergente. Aceste tari au fost selectate pe baza a trei criterii cheie: sa fie reprezentative, atat ca valoare a PIB-ului, cat si ca valoare demografica, sa fie dinamice, sa aibe o crestere rapida si sa aibe o importanta strategica pentru dezvoltarea afacerilor.