Enache Pirtea & Asociații S.P.A.R.L: CONLUCRARE PROFESIONALĂ DE ANVERGURĂ: ROMÂNIA – REPUBLICA MOLDOVA

Ba aparte, ba-mpreună, Parcă-s două, parcă-i una” spunea poetul de curând, într-o melodie care ne-a amintit tuturor că puterea unei națiuni este dată de acțiunile oamenilor care o compun și că progresul poate exista doar prin punerea în comun a ceea ce avem mai bun, fiecare în parte, cu specificul lui.

Pe această axă, București – Chișinău, două societăți din prim-planul avocaturii de business, ENACHE PIRTEA & Asociații S.P.A.R.L. si DIGORE & Partners B.A.A., încep anul 2023 împreună, creând o alianță avocațială cu adevărat de impact pentru cele două țări și mai ales pentru clienții români și internaționali care doresc să investească în spațiul românesc, indiferent de frontiere, având alături avocați care cunosc foarte bine realitățile juridice și mediul de business din cele două țări.

Cu o experiență agregată de peste 40 de ani în servicii avocațiale pentru mediul de afaceri, cele două societăți de avocatură și-au unit forțele pentru a oferi servicii juridice integrate numeroșilor investitori din spațiul românesc, care, în contextul internațional, este un spațiu propice și plin de posibilități pentru orice investitor, de orice nivel.

„Societatea noastră a fost, încă de la înființare, într-o dezvoltare continuă a practicii de Business Law iar extinderea către piața moldovenească era pasul natural si absolut esențial într-o lume tot mai interconectată regional. Suntem extrem de bucuroși că am găsit la Corina și Eduard în primul rând valorile umane care ne animă și pe noi – pasiunea pentru avocatură, dorința de a sprijini in mod real mediul de afaceri, năzuința către un mai bine al societății, în ansamblul ei. Evident, experiența lor avocațială pe o piață extrem de dinamică, așa cum este cea din Republica Moldova mai ales in ultimii ani, este la cel mai înalt nivel al excelenței și asta ne face extrem de compatibili”, declară Simona Enache-Pirtea, Managing Partner al ENACHE PIRTEA & ASOCIAȚII.

„Republica Moldova, spațiu al culturii românești, trece printr-o nouă fază de dezvoltare, caracterizată printr-o tranziție îndreptată spre exterior, prin transformare profundă și adaptare la sistemul valoric occidental. Republica Moldova este Țară asociată UE iar, mai nou, a obținut statutul de candidat la aderare. Este o perspectivă istorică și unică, care va crea oportunități de dezvoltare pe toate planurile – economic, social și politic, creând astfel condiții potrivite pentru atragerea de investiții. România ajută enorm în acest demers iar implicarea societății românești cu asistență de orice tip este crucială pentru Basarabia și basarabeni. Relațiile dintre cele două maluri ale Prutului sunt de o calitate extraordinară, poate cele mai bune de la Revoluție încoace, iar aceasta creează toate premisele pentru întărirea proceselor. E timpul pentru capitalurile din ambele state românești să circule liber, cum s-ar spune – să fie la ele acasă. Nu voi ascunde că mediul privat și cel profesional vor avea un rol crucial în acest proiect. Noi, Avocații în primis, trebuie să fim cei care facilităm, ajutăm, informăm, consultăm mediul de afaceri, astfel încât orice investiție să poată obține garanțiile elementare ale realizării nestingherite a acestora. Noi suntem aici și vrem să participăm în acest proces iar pentru aceasta am considerat imperios să creăm o colaborare profesională cu cei mai recomandați Colegi din România. ENACHE PIRTEA & ASOCIAȚII, în frunte cu Simona și Mădălin, sunt foarte apropiați de noi ca standarde profesionale și umane, venim din aceleași centre universitare iar cunoașterea lor, pentru noi și Clienții noștri, a constituit o adevărată satisfacție.” ne mărturisește și Eduard Digore, partenerul coordonator al DIGORE & PARTNERS.

În același sens se exprimă și Corina Digore, partenerul fondator al DIGORE & PARTNERS: Conform tendințelor mondiale în domeniul avocaturii și consultanței de afaceri în general, este absolut necesar să colaborăm atât la nivel global, cât și interdisciplinar, iar Simona și Mădălin sunt echipa cu care am creat alianța strategică perfectă pentru a oferi servicii de business de cea mai înaltă calitate investitorilor locali și străini. Astfel, avem acces deplin la cele mai bune practici moderne pentru a asigura cele mai bune standarde și acces la noi piețe prin intermediul nostru ca birouri locale din România și Republica Moldova”.

Și Mădălin Enache, Senior Partner al ENACHE PIRTEA & ASOCIAȚII, este mai mult decât încântat de proiectele comune pe care această alianță avocațială le va aduce, în mod inerent, pentru actualii și viitorii clienți: „Moldova este o Românie în devenire accelerată iar oportunitățile investiționale în cele două țări, mai ales într-un context internațional și regional deloc simplu, fac necesare societăți de avocatură flexibile, dinamice și care cunosc în detaliu specificul fiecărui sistem de drept și știu să integreze mai ales avantajele acestora, ca un partener veritabil al creării sau dezvoltării unor business-uri durabile. Iar experiența practică românească este cu siguranță o necesitate pe piața avocațială moldovenească, atât în materia proiectelor investiționale dar și al politicilor publice. Suntem mândri și onorați de a fi regăsit în partenerii noștri aceeași pasiune pentru excelență și pentru avocatura care generează valoare reală clienților și comunităților locale, fiind convinși că alianța noastră, un veritabil și inovativ one-stop-shop românesc, va fi o alegere pentru cât mai mulți investitori din cele două țări.”

Eduard Digore a dorit să completeze: „Istoria ne învață că la baza oricărei colaborări și afaceri comune stă încrederea. Această valoare importantă va sta și la fundamentul relației noastre profesionale. Cu cat vom fi mai buni și uniți, cu atât mai bine vom putea răspunde cerințelor Clienților noștri. Economia este în evoluție permanentă, tehnologiile la fel, tocmai pentru aceasta eforturile noastre comune trebuie să se concentreze pe o dezvoltare calitativă a celor mai potrivite mecanisme ale fenomenului juridic. Prin colaborarea între firmele noastre de avocatură vom crea punți de legătură între clienții noștri iar acest proces a și început.”

Simona Enache-Pirtea a mai declarat: „Această alianță este mult mai mult decât o simplă conlucrare profesională, în care asistăm clienții celeilalte societăți – am creat un veritabil parteneriat, menit să creeze dezvoltare, atât în materie de business-uri private, românești sau internaționale, dar și în ceea ce privește mediul public și nevoia inerenta de dezvoltare și în acest domeniu, de multe ori neglijat în goana prea acerbă după profituri imediate. Avem deja câteva direcții strategice ale colaborării noastre, cu privire la care deja am început să lucrăm, împreună, și suntem extrem de optimiști că această alianță a firmelor noastre va oferi clienților noștri un avantaj absolut unic în proiectele pe care vor dori sa le dezvolte.”

Corina Digore, la rândul ei, arată că „Entuziasmul care ne leagă cu ENACHE PIRTEA & ASOCIAȚII este motivul energiei care vine din interior, prin dorința de a crește oportunitățile în Republica Moldova și în România. Țara noastră este deschisă din punct de vedere psihologic și atractivă pentru investitorii străini deoarece este un stat relativ tânăr, unde ai posibilitate să construiești orice. Existența acordurilor de comerț și liber schimb la nivel mondial și regional, presiunea fiscală redusă, forța de muncă relativ ieftină și calificată, amplasarea geografică strategică a țării, solul, clima favorabilă constituie elemente definitorii, cu o puternică amprentă pozitivă asupra competitivității investiționale. Este de bun augur de a-i conecta pe toți cei plecați în diasporă cu oportunitățile de acasă. Oamenii cu valorile lor umane sfințesc locul!”

Mădălin Enache remarcă, în particular, faptul că „O astfel de alianță nu s-a mai făcut între societăți de avocatură din țările noastre iar proiectele pe care le vom dezvolta împreună, dincolo de cele strict solicitate de clienții noștri, vor fi deosebite și menite să contribuie activ la integrarea mediului de business dar și a politicilor publice din cele două state, bazate pe experiența noastră, a fiecărei firme dar și comune, extrem de vaste și mai ales de aplicate. Trăim împreună, România și Moldova, în spirit european și ne dorim ca și pe piața avocaturii să existe o soluție comună, de referință.”

______________

ENACHE PIRTEA & ASOCIAȚII S.P.A.R.L. este o societate de avocatură full-service, cu sediul în București, care și-a creat un renume național și internațional pentru serviciile sale avocațiale din sfera Dreptului Penal al Afacerilor (inclusiv în domeniul prevenției și conformării legale), dar care și-a extins aria de servicii juridice în mod accelerat și în celelalte domenii juridice, consolidându-și o practică redutabilă în materia Business Law (drept comercial, M&A, dreptul muncii, guvernanță corporativă etc.). Recunoașterea calității și rezultatelor serviciilor avocațiale a venit prin clasarea ENACHE PIRTEA la vârful ierarhiei White-Collar Crime din România de către anuarul Legal500, precum și prin colaborările cu publicații internaționale de prestigiu ca Chambers Europe sau International Comparative Legal Guides. De asemenea de referință sunt și premiul „Rising Star Law Firm”, decernat ENACHE PIRTEA & ASOCIAȚII la Gala Romanian Legal Awards in anul 2020, colaborările cu mai multe universități din România și din străinătate privind cursuri de drept (etică și conformitate in business, investigații interne, reglementare și procedurizare a business-urilor etc.) sau participările la numeroase evenimente cu caracter științific sau profesional, în materia Dreptului Afacerilor.

Biroul Asociat de Avocați „DIGORE & PARTNERS” a luat naștere ca proiect al avocaturii de business din Chișinău, fiind inițiat de avocații fondatori Eduard și Corina Digore, care activează începând cu anul 2001. Societatea a dobândit recunoașterea atât la nivel național cât și transfrontalier prin contribuția adusă la unele dintre cele mai importante proiecte de investiții și operațiuni din Republica Moldova și de peste hotare. Parteneriatul îndelungat cu instituții internaționale prezente în Republica Moldova, cu organizații, misiuni diplomatice și clienți străini, a condus la adoptarea de către firmă a unor politici și standarde de management al calității serviciilor iar în 2013 a fost obținută și certificarea ISO. Din echipă fac parte atât avocați și specialiști autohtoni, cât și străini, iar de-a lungul timpului au fost deschise câteva sedii peste hotare. Domeniile de expertiză, în mare parte cu elemente de extraneitate, sunt cel: bancar, comercial, civil, energetic, penal al afacerilor, familiei, muncii. Avocații parteneri sunt implicați în diferite proiecte publice, prin oferirea asistenței juridice autorităților centrale la elaborarea diferitor acte normative (ultima fiind Legea cu privire la învățământul dual). Conform tradiției și politicilor interne ale firmei, o parte considerabilă a serviciilor sunt prestate pro bono în favoarea unor ONG-uri sau persoane vulnerabile.