Elita Africii in 2016: Vinson & Elkins conduce in topurile afacerilor cu energie

Elita Africana a acestui an este constituita printr-o analiza asupra sectorului energiei si al puterii, pe intregul continent. Avand la baza datele Thompson Reuters asupra tranzactiilor, rezultat a 10 ani de arhivare, sunt explorate cele mai active firme internationale din acest sector. In plus, este de mentionat faptul ca evidentiaza consultata cheie la nivel general din partea companiilor focusate pe aceasta nisa.

Raportul include de asemenea conducerea firmelor locale, personalul cheie al acestora, relatii cheie in sectorul energiei, precum si cele mai importante tranzactii asupra carora acestea le-au consiliat.

Firmele internationale de avocatura s-au indreptat in ultimii ani spre Africa, datorita crestereii potentialului continentului in mod exponential, combinat cu conditii de comercializare mult mai aspre oriunde altundeva in lume, fapt ce genereaza o stimulare permanenta a companiilor.

Legacy Norton Rose a ajuns in top in anul 2011, atunci cand a preluat Deneys Reitz a Africii de Sud. Aproximativ concomitent Allen & Overy (A&O), Baker & McKenzie si Clifford Chance si-au deschis filiale in Maroc. Recent, companii precum DLA Piper si Eversheds si-au stabilit conexiuni extensive de-a lungul continentului in timp ce A&O, Chadbourne & Parke, Dentons, DLA Piper si Herbert Smith Freehills (HSF) se numara printre aceia care si-au stabilit bazele in Africa de Sud.

In timp ce majoritatea companiilor se lauda cu oferirea in arii cat se poate de extinse a servicilor juridice in cabinetele din Africa, in fapt, majoritatea sunt preponderant axate pe energie si infrastructura. Conform lui Anne Lapierre, coordonatoare a departamentului de energie pentru EMEA in cadrul Norton Rose Fulbright: “ In Africa, cel putin 95% din munca pe care o depunem se invarte in jurul infrastructurii, petrolului, combustibilului si puterii, intrucat acestea sunt domeniile in care astfel de tari isi investesc fondurile, pentru a le potenta dezvoltarea si pentru a-si ajuta cetatenii”.

Intr-adevar pe masura ce un continent care este pe de-o parte bogat din punct de vedere al resurselor, dar in mod cronic subservit, cand vine vorba de putere, Africa reprezinta o dubla oportunitate. In primul rand companiile internationale de petrol (IOCs) si business-urile de servicii continua sa exploreze si sa dezvolte pe toata intinderea continentului produse bazate pe combustibil si petrol si in al doilea rand incercarea de obtinere a puterii pe care o intreprinde Africa catre dezvoltarea unui curent de power projects in toate formele si marimile.

Alex Misimang partener al Vinson & Elkins puncteaza faptul ca sectorul african de energie si putere este imens, adaugand faptul ca ”volumul de resurse natural este enorm”.

Intre timp, Andrew Jones manager al Linklaters Africa statuteaza: “Lipsa de energie in majoritatea tarilor africane este oarecum acuta, asa ca luam in considerare o noua generatie de proiecte in domeniul energiei, dar si asupra partii financiare care este corelata cu aceasta.”

Firmele de avocatura au sfatuit asupra separarii acestei companii. Sugestia are la baza faptul ca o parte a companiei si-a concentrat energia asupra activitatii M&A, care a supervizat tranzactii de gaz si petrol realizate de catre giganti ai petrolului si de catre companii indigene de energie, precum si business-uri corelate pe tot continentul. Cea de-a doua sectiune se axeaza pe proiecte de generare si de distributie a energiei catre comunitatile africane.

 

 Consultantii de top din Africa

Dintre companiile cu birouri in Africa, HSF si Norton Rose Fulbright au inaintat cu pasi repezi in topul M&A in ultimul deceniu, iar Norton Rose Fulbright si DLA Piper au oferit consultanta unei mari proportii dintre proiectele asupra energiei regenerabile, care au castigat teritoriu in ultimii patru ani. Cu toate acestea, statisticile au aratat ca a avea un sediu permanent in Africa nu este neaparat un beneficiu.

Intr-adevar, companiile energetice cu cele mai mari achizitii in ultimii 10 ani, incepand cu anul 2005 intreprind relatii cu o varietate de consultanti, cu precadere cu multinationalul francez Total enumarand un cerc magic si alte companii care sunt lideri in serviciile pe care le ofera. Dintre acestea, firme precum A&O si Dentons au cel putin un sediu in Africa, in timp ce Jones Day si Sherman&Sterling nu au.

Vinson & Elkins

Conform cu datele Thomson Reuters, Vinson & Elkins au oferit consultanta asupra atat a celui mai mare numar cat si a celei mai mari valori al dealurilor anuntate in mod public de M&A in intervalul 2005- 2015, jucand un rol important in 21 de tranzactii cu o valoare cumulate de $11.9 miliarde.

Partenerul energetic Msimang spune ca pe masura ce clientii din domeniul energetic al firmei nu au avut in mod traditional un sediu pe acest continent si nu a existat niciodata nevoia de a deschide un sediu acolo, situatia este foarte putin probabil sa se schimbe, cu toate ca locatia clientilor s-a modificat.

Este istoric relevant faptul ca clientii nu au fost stabiliti pe acest continent- cei care iau deciziile din punct de vedere commercial au fost plasati in mod obisnuit in Londra, New York, sau Paris” spune el. “ Aceasta incepe sa se schimbe si sunt din ce in ce mai multi cei care sunt considerati ca decision makers situati in Africa, dar cea mai mare parte a clientilor sunt stabiliti in continuare in alte parti.

Cel putin 95% din munca pe care o intreprindem se invarte in jurul sferei infrastructurii, petrolului si energiei, intrucat acestea sunt domeniile in care aceste tari investesc, in ideea de a le ajuta sa se dezvolte.”

Marocul a fost popular pentru o perioada, dar daca te gandesti la elemente de baza ale analizei legale, aceasta este doar o jurisdictie, din peste 50, care au fiecare in parte propriul regim juridic. A avea un birou in Maroc nu te ajuta cu nimic in a-ti exercita activitatea in zone precum Ghana sau Kenya. Nu iti este de ajutor nici macar pentru calatorii- poti ajunge acolo mai repede daca ai ca punct de plecare Londra, sau Paris

HSF

HSF a avut de asemenea o prezentare de baza in tabelele M&A, in ciuda lansarii in Africa de Sud abia la sfarsitul ultimului an. Intr-adevar, daca din 18 tranzactii, valorand in total suma de $6.6 miliarde asupra carora compania a oferit consultanta, se adauga 12 tranzactii in valoare de $6.6 miliarde, firma ar fi catapultata pe locul intai in termeni de valoare.

Precum Vinson & Elkins, HSF s-a descurcat bine in Africa multumita consultantei oferite companiilor straine cu privire la investitiile lor. In plus fata de lucrul pentru companiile din UK, precum BG Group, Centrica si Sterling Energy, compania a castigat un loc in cele trei cele mai mari tranzactii energetice din ultimul deceniu, din Africa, oferind consultanta unei companii chnezesti, in fiecare dintre acestea.