Electrica cere la Paris penalitati de 250 milioane de euro de la CEZ, Enel si E.ON

Statul roman, prin intermediul companiei Electrica, isi cauta dreptatea la Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris in chestiuni care privesc neindeplinirea clauzelor din contractele de privatizare de catre greii europeni ai energiei, CEZ, Enel si E.ON, relateaza EnergyOnline. 

Potrivit ZF, cel mai nou raport al Curtii de Conturi arata ca sumele pe care investitorii straini le-au adus ca majorari de capital atunci cand au cumparat distributiile de energie nu s-au dus de fapt in investitii, lucru care contravine obligatiilor contractuale.

Astfel, Electrica, singura companie controlata de stat activa in domeniul distributiei si furnizarii de energie electrica, un business de 1,5 miliarde de euro, este sau urmeaza sa intre in procese cu toti gigantii europeni care au cumparat in perioada 2005-2008 cinci din cele 8 filiale de distributie si furnizare a energiei eletrice.

Actiunea Electrica reprezinta o premiera pentru statul roman, obisnuit in ultimii ani sa asculte sfaturile institutiilor straine, sa vanda active la preturi subevaluate sau sa le indeplineasca solicitarile companiilor straine in schimbul promisiunilor de investitii.

In joc sunt penalitati de 250 de milioane de euro pe care CEZ (Cehia), Enel (Italia) si E.ON (Germania) ar trebui sa le plateasca pentru ca nu si-au indeplinit obligatiile de la privatizare.