Eforturile UNBR dau roade: Guvernul renunta la reconsiderarea activitatilor independente in activitati dependente

Guvernul Romaniei a decis, printr-o Hotarare adoptata recent, sa renunte la reconsiderarea activitatilor independente in activitati dependente, arata un comunicat al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR).

Concret, HG nr. 367/2015 privind modificarea Normelor de aplicare a Codului fiscal, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 373 din 28 mai 2015, nu mai contine dispozitia prevazuta in proiect, care abroga punctul 1 din acest act normativ, potrivit careia ” (…) Activitatile desfasurate in mod independent, in conditiile legii, care genereaza venituri din profesii libere, precum si drepturile de autor si drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente (…)”.

Astfel, aceasta exceptie ramane in vigoare si organul de inspectie fiscala nu va putea reconsidera veniturile obtinute din desfasurarea unei profesii liberale ca fiind exercitate in mod dependent, care ar fi permis incadrarea profesiei de avocat in sablonul relatiilor de tip „angajat-angajator”, specifice Codului muncii, cu incalcarea flagranta a principiului independentei avocatului si cu consecinte grave asupra infaptuirii statului de drept.

Aceasta corectie a actului normativ este, in mare masura, si un rezultat al eforturilor depuse de UNBR de a explica autoritatilor, prin scrisori deschise si memorii, ca o asemenea conceptie incalca principiul independentei profesiei de avocat si contravine legilor in vigoare.

UNBR a solicitat, in mai multe randuri, armonizarea proiectelor din legislatia fiscala cu legislatia speciala care guverneaza profesia de avocat, prin luarea in considerare a particularitatilor organizarii si functionarii aceastei profesii liberale, prevazute prin lege si care exclude aplicarea pentru avocati a unui regim juridic propriu celui reglementat de Codul Muncii.

In acest sens, UNBR a transmis o Scrisoare deschisa referitoare la proiectele de acte normative in domeniul fiscal, care incalca principul independentei profesiei de avocat, adresata Primului-Ministru al Romaniei, Victor-Viorel Ponta, Ministrului Finantelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, deputatului Viorel Stefan, presedinte al Comisiei pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor, notarului Liviu-Bogdan Ciuca, presedintele Comisiei juridice, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor

De asemenea, UNBR a transmis si un Memoriu prin care argumenteaza solicitarea expresa ca in procedura de adoptare a Proiectului Codului Fiscal sa se prevada expres ca activitatea pe care avocatii o desfasoara in modalitatile de exercitare a profesiei reglementate de Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat si Statutul Profesiei de avocat nu poate fi tratata ca „activitate dependenta” in sensul art. 7 pct. 1 din Proiectul Codului Fiscal in forma adoptata de Senat.