Economia, pe cale sa mai piarda un “motor”. Despre lupta pe care o duce Rovigo

Primaria Filiasi si Sindicatul Liber al TMD SA Filiasi distrug compania si vor sa o vanda la fier vechi, precizeaza, intr-o notificare de presa, Rovigo SPRL, administrator judiciar al TMD. Compania, a carei activitate o reprezinta producerea de transformatoare, motoare si diverse, se afla, din anul 2010, in reorganizare judiciara.

Potrivit Rovigo, atat Primaria Filiasi, cat si Sindicatul Liber al TMD SA Filiasi, condus de Ion Enache, au formulat cereri de intrare in faliment a companiei, fapt ce contravine, in ambele cazuri, intereselor pe care ar trebui sa le aiba cele 2 entitati.

Astfel, arata Rovigo, Primaria Filiasi, care detine, in calitate de creditor, un procent de 3,67% din totalul masei credale a TMD SA Filiasi, a formulat o cerere de intrare in faliment a companiei. In acest fel, conform Rovigo, Primaria actioneaza impotriva propriilor interese.

Interesul primordial al Primariei Filiasi trebuie sa fie, pe de o parte, mentinerea in viata a intreprinderii TMD SA, ca agent economic platitor de taxe si impozite locale, si, pe de alta parte, unul de natura sociala, vizand mentinerea locurilor de munca pentru peste 100 de angajati. Prin depunerea cererii de faliment, actionati impotriva intereselor bugetului local, iar solutia trecerii la faliment, ceruta imperios de dvs. (Primarie, n.r.), va duce la nerecuperarea creantei pe care o detineti impotriva societatii TMD SA, raportat la modul de distribuire a sumelor obtinute din valorificarea bunurilor garantate, prevazute de art. 121 si coroborate cu cele ale art. 123 din Legea 85/2006”, precizeaza administratorul judiciar.

Totodata, arata Rovigo, radierea TMD SA Filiasi, un agent economic important al zonei, va genera o serie de efecte negative, cum ar fi pierderea unui platitor de taxe si impozite locale, concedierea tuturor angajatilor si, implicit, cresterea ratei somajului cu peste 100 de salariati, cati are in prezent debitoarea, sau scaderea veniturilor populatiei, in contextul in care indemnizatia de somaj este mai mica decat salariul net.

Astfel, arata administratorul judiciar, “toate aceste efecte, ce pot fi generate de cererea de trecere la faliment a TMD SA Filiasi, sunt impotriva atributiilor Primariei, ca si colector de taxe la bugetul local”. Mai mult decat atat, potrivit Rovigo, Primaria a solicitat numirea altui lichidator judiciar, desi nu detine calitatea de creditor majoritar in procedura.

Este regretabil faptul ca, in timp ce administratorul judiciar Rovigo SPRL face demersuri pentru plata cat mai urgenta a salariilor angajatilor, solicitand banii din fondul de garantare, dvs. (Primaria, n.r.) va ocupati sa distrugeti intreprinderea, actionand impotriva salariatilor in baza unor interese personale (solicitand numirea altui lichidator judiciar, desi nu aveti calitatea de creditor majoritar in procedura)”, mentioneaza Rovigo SPRL.

Un alt “razboi” pe care il are de dus administratorul judiciar este cel cu liderul Sindicatului Liber al TMD SA Filiasi, Ion Enache. Printre altele, Rovigo il acuza pe acesta de manipularea salariatilor societatii, din pozitia de lider de sindicat, pe care ii foloseste ca “masa de manevra” pentru realizarea stricta a intereselor sale personale.

In acest sens, Rovigo aminteste un episod recent, petrecut in data de 02 mai 2014, atunci cand un reprezentant al administratorului judiciar s-a deplasat la sediul debitoarei, in vederea identificarii de solutii pentru rezolvarea problemelor legate de plata salariilor curente. Conform Rovigo, in cadrul intalnirii respective, Ion Enache “a dat dovada unei lipse totale a apararii intereselor angajatilor, parasind de nenumarate ori sedinta si fiind mai degraba angajat in discutii cu colaboratorii, in incercarea de a denatura prevederile legale si de a mentine in eroare salariatii societatii”.

Totodata, precizeaza Rovigo, Ion Enache a dezinformat salariatii cu privire la ceea ce reprezinta “falimentul” societatii, si la ordinea de recuperare a creantelor, si a formulat o cerere de intrare in faliment a TMD SA. In cazul aprobarii acesteia, arata Rovigo, salariatii nu-si vor mai putea recupera banii, desi, in conformitate cu prevederile Planului de Reorganizare modificat, termenul de plata al creantelor expira abia in noiembrie 2014.

Prin actiunile vadite pe care le intreprindeti, nu faceti altceva decat sa actionati impotriva salariatilor pe care pretindeti ca ii reprezentati. Falimentul societatii inseamna radierea agentului economic TMD SA, pierderea locurilor de munca, cu consecinte in cresterea ratei de somaj si scaderea veniturilor populatiei. In aceste conditii, ati dat dovada de neindeplinirea atributiilor stabilite de art. 27 si urmatoarele din Legea dialogului social nr. 62/2011, rolul Liderului de Sindicat fiind acela de liant intre drepturile, obligatiile si interesele profesionale, economice si sociale ale membrilor si cele ale angajatorului, in vederea gasirii unei solutii de compromis benefice pentru toate partile implicate. Sunteti, asadar, raspunzator pentru toate prejudiciile cauzate societatii TMD SA si creditorilor inscrisi la masa credala, ca urmare a actiunilor dvs. (Ion Enache, n.r.) indreptate impotriva intereselor acestora si care au ca finalitate ruinarea societatii si valorificarea acesteia la fier vechi”, arata Rovigo.

TMD SA Filiasi a intrat in insolventa in anul 2009. Un an mai tarziu, Tribunalul Dolj a numit societatea Rovigo SPRL drept administrator judiciar al companiei. Din momentul numirii si pana in prezent, Rovigo SPRL, in continuarea implementarii planului de reorganizare, modificat in vederea salvarii agentului economic local, a organizat licitatii publice pentru valorificarea bunurilor din patrimoniul debitoarei.

Astfel, Rovigo SPRL a primit o oferta in valoare de 400.000 de euro, privind achiztionarea bunurilor imobile care apartin TMD SA, din partea Linex Wolf. Administratorul judiciar a convocat Adunarea Creditorilor in vederea Aprobarii ofertei, suma respectiva constituind, potrivit Rovigo, o sursa de lichiditati menite sa acopere o parte din salariile restante si obligatiile bugetare. Adunarea Creditorilor a hotarat, insa, prorogarea discutarii ordinii de zi.

De asemenea, Rovigo a identificat clienti interesati de produsele societatii TMD SA. Printre acestia se numara societatea Mecano Fuc SA Vaslui, care a solicitat cumpararea unui motor electric in valoare de 2345 de lei, si un alt client, care a solicitat achizitionarea unui transformator distributie in ulei, la pretul de 4.000 de euro, fara TVA. In acest fel, arata Rovigo, “erau create si premisele unor achizitionari viitoare din partea ofertantilor respectivi sau a unor clienti noi”.

Totodata, in vederea platii creantelor salariale, Rovigo a efectuat demersurile necesare pentru accesarea fondului de Garantare pentru plata salariilor angajatilor.

Pana in prezent, insa, niciuna dintre actiunile de mai sus nu au fost concretizate, Rovigo mentionand ca “eforturile administratorului judiciar au fost zadarnicite de actiunile lui Ion Enache, care, in calitate de lider de sindicat al TMD SA, urmareste, cu intentie directa, sa distruga un important agent economic al zonei”, lucru care ii va afecta pe locuitorii acesteia, majoritatea angajati ai societatii respective.