Economia Chinei o va depasi pe cea a SUA pana in 2030

China va deveni, pana in 2030, cea mai mare economie a lumii, si va fi urmata de Statele Unite si India in topul marilor puteri economice, raport ce se va mentine pana in anul 2050, arata un studiu realizat de PwC.

Criza financiara globala a accelerat procesul de modificare a centrului de gravitatie economica al lumii, China, Statele Unite si India urmand sa devina cele mai mari economii ale lumii la orizontul anului 2050, dar economiile emergente se confrunta cu provocari majore in incercarea de a sustine actualul ritm ridicat de crestere economica.

Raportul arata ca economiile emergente vor creste intr-un ritm mult mai rapid decat cel al statelor G7 in urmatoarele patru decenii. Estimarile privind cresterea medie a PIB la valori ale puterii de cumparare (PPP) arata ca cel mai inalt ritm de crestere il va inregistra Nigeria in perioada 2012 – 2050, urmata de Vietnam, India, Indonezia, Malaezia, China, Arabia Saudita si Africa de Sud.

„Criza financiara globala a lovit mult mai puternic statele G7 decat cele din grupul E7, cel putin pe termen scurt, iar acest lucru a determinat o revizuire a prognozei de crestere pe termen lung pentru statele dezvoltate din G7 – indeosebi pentru economiile europene si pentru Statele Unite care s-au bazat in trecut pe rate mari de indatorare, atat in sectorul public, cat si in cel privat pentru a alimenta cresterea economica”, a declarat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC Romania.

La valori exprimate la puterea de cumparare (PPP), grupul E7 ar putea depasi statele G7 pana in 2020.

Dincolo de grupul celor mai mari economii, Malaezia are un potential considerabil de dezvoltare pe termen lung, iar Polonia ar putea avea un ritm mai crescut de crestere decat cel al statelor vest-europene pentru cateva decenii de acum inainte.

In privinta riscurilor care ar putea deraia dezvoltarea statelor emergente, raportul PwC enumera mai multe surse potentiale de instabilitate politica si macroeconomica, precum deficitele fiscale ridicate din India si Brazilia, dependenta ridicata de veniturile din petrol si gaze naturale in Rusia si Nigeria, si cresterea inegalitatii veniturilor, ceea ce ar putea duce la tensiuni sociale in China si in alte economii emergente.

Primul raport PwC „Lumea in 2050” a acoperit 17 mari economii: grupul G7 (Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Statele Unite si Canada), plus Spania, Australia si Coreea de Sud; precum si grupul E7 (Brazilia, Rusia, India, China, Indonezia, Mexic si Turcia”. Raportul extins din 2013, intitulat „World in 2050 The BRICs and Beyond: Prospects, challenges and opportunities”, include, de asemenea, Vietnam, Nigeria, Africa de Sud, Malaezia, Polonia, Arabia Saudita si Argentina.