Dutescu si Asociatii, alaturi de actionarii Brikston – Ceramica in solicitarea de reevaluare a pretului actiunilor privind retragerea din societate

Societatea de Investitii Financiare – SIF Moldova a solicitat Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) sa oblige societatea Brikston Construction Solutions SA Iasi, fosta SC Ceramica SA, sa efectueze, in calitate de emitent, un alt raport de evaluare, “care sa reflecte valoarea justa a actiunilor societatii”.

SIF Moldova se numara printre actionarii Brikston Construction Solutions, cu o detinere cumulata de peste 10% din capitalul social al societatii. Cererea sa vine la scurt timp dupa un alt raport intocmit in acest sens si potrivit caruia actionarii Brikston care doresc sa se retraga din societate vor primi 0,6929 lei/actiune. Raportul, realizat de catre un expert independent desemnat de Registrul Comertului, a fost efectuat in vederea retragerii de la tranzactionare a societatii.

Potrivit SIF Moldova, pretul pentru retragerea actionarilor, stabilit in raportul initial, este mai mic in comparatie cu pretul real, motiv pentru care a solicitat intocmirea unui nou raport. In acest demers, actionarii Brikston Construction Solutions sunt reprezentati de societatea civila de avocati SCA Dutescu si Asociatii.

Iata mai jos comunicatul SIF Moldova, redat integral.

SIF Moldova, luand act de raportul de evaluare realizat in baza „Legii 151/2014 privind clarificarea statutului juridic al actiunilor tranzactionate pe piata Rasdaq”, de catre expertul independent desemnat, Craciunescu Sorin, a solicitat Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) ca, in virtutea prerogativelor legale ce ii revin de asigurare a protectiei investitorilor pe piata de capital, sa oblige emitentul Brikston – Ceramica la efectuarea unui alt raport de evaluare, care sa reflecte valoarea justa a actiunilor societatii.

Brikston – Ceramica se afla sub incidenta reglementarilor si a deciziei ASF privind efectuarea ofertei publice de preluare obligatorie, scadenta inca din 15.07.2014, data la care a fost schimbat controlul indirect asupra acestui emitent, conform raportarilor publice.

SIF Moldova a solicitat, in repetate randuri, aplicarea acestor reglementari legale. ASF a confirmat justetea opiniilor noastre, amendand actionarul majoritar prin decizia 624/02/04/2015.

Subliniem faptul ca, pretul pe actiune rezultat in cazul initierii ofertei publice se stabileste conform art. 204 din Legea 297/2004. Potrivit acestui articol, pretul de oferta este cel putin egal cu cel mai mare pret dintre:
-pretul mediu ponderat de tranzactionare aferent ultimelor 12 luni;
-valoarea unitara a activului net al societatii;
– pretul rezultat dintr-un raport de expertiza.

Cel mai mare pret rezultat este pretul activului net contabil impartit la numarul de actiuni, respectiv 1,01 lei/actiune. Pretul stabilit prin raportul de evaluare al expertului desemnat este de 0,6929 lei/actiune, rezultand o diferenta de 31,4%.

Strategia actionarului majoritar si a emitentului Brikston – Ceramica de a intocmi un raport de evaluare in temeiul Legii 151/2014 si a nu efectua oferta publica obligatorie aduce prejudicii importante actionarilor minoritari, ca urmare a diferentei de pret/actiune, rezultand beneficii nemeritate pentru acestia. Situatia este cu atat mai grava cu cat obligatia de oferta publica s-a nascut inainte de adoptarea Legii nr. 151/2014, actionarii fiind pusi in situatia sa accepte un pret mai mic in termenul de retragere a actiunilor de la tranzactionare.