Dumitrescu & Dinu, succes in procesul managerilor de la Sigma Hotel cu C.A.-ul societatii

Casa de avocatura ”Dumitrescu & Dinu” a obtinut, marti, un prim succes pentru managerii Sigma Hotel Management, societate din portofoliul SIF Transilvania, in procesul acestora cu Consiliul de Administratie al societatii, reprezentat, in acest litigiu, de cabinetul de avocatura Cleopatra Marin.

Noua conducere a Sigma Hotel Management (denumita anterior Transilvania Travel) a primit, in toamna anului trecut, un mandat pentru a restructura activitatea si a creste valoarea de piata a importantului portofoliu de hoteluri al SIF 3 (THR Marea Neagra, Aro Palace, Orizont Turism, Turism Covasna, THR Prahova, Tusnad, Tratament Balnear Buzias si Turism Felix). La jumatatea lunii martie a acestui an, dupa o perioada foarte scurta de activitate si fara vreo justa cauza (in fapt, fara explicatie), echipa de management, impreuna cu managerul de proiect Bruno Negoita, a fost demisa. Astfel, celor noua manageri, specializati in actiuni de restructurari si redresari de afaceri, nu li s-a mai permis accesul la locul de munca si nu li s-a mai efectuat nici o plata, fiind, in plus, injuriati de presedintele SIF-ului, Mihai Fercala”, arata un comunicat al firmei de avocatura.

Potrivit hotararii de ieri a Tribunalului Bucuresti – Sectia a VIII-a Conflicte de munca si Asigurari sociale, societatea Sigma Hotel Management a fost obligata sa plateasca managerilor o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care au fost lipsiti pe perioada contractului de munca.

Consiliul de Administratie al Sigma Hotel Management l-a revocat din functia de director general pe Bruno Negoita in luna martie a acestui an, deoarece a incheiat ilegal contracte de munca si de prestari servicii fara aprobarea CA, incalcand contractul de mandat, potrivit firmei din portofoliul SIF Transilvania.

Prin Decizia 2/18.03.2015 a CA a fost revocat cu unanimitate de voturi din functia de Director general al societatii dl. Bruno Negoita, deoarece acesta in timpul mandatului sau a incheiat ilegal contracte de munca pe posturi inexistente in organigrama societatii, a angajat directori si a incheiat contracte de prestari servicii (in special de consultanta, inclusiv cu o firma off shore) fara aprobarea Consiliului de Administratie, asa cum era obligat potrivit contractului de mandat incheiat cu societatea„, arata firma Sigma Hotel Management intr-un comunicat de presa emis la vremea respectiva si citat de Mediafax.

Firma preciza, atunci, ca a reactionat astfel la unele declaratii ale avocatilor managerilor concediati, despre care a afirmat ca nu corespund realitatii. Mai exact, Sigma a sustinut ca Negoita a angajat firma in cheltuieli uriase, fara avizul CA, „valori ce reprezinta in prezent prejudicii aduse acesteia si care urmeaza sa fie recuperate de la cei vinovati„.

In toamna anului trecut SIF Transilvania l-a recrutat pe Bruno Negoita, specializat in restructurari si redresari de afaceri, pentru a selecta si coordona echipa care urma sa restructureze activitatea hotelurilor din portofoliu.

Planul de imbunatatire a performantelor financiare urma sa fie implementat de Sigma Hotel Management SA, noua denumire a firmei Transilvania Travel, din portofoliul SIF, si avea ca obiectiv cresterea valorii de piata a celor opt companii unde SIF Transilvania detinea pachete majoritare: THR Marea Neagra, Aro Palace, Orizont Turism, Turism Covasna, THR Prahova, Tusnad, Tratament Balnear Buzias si Turism Felix.

SIF Transilvania a concediat insa echipa lui Negoita, avocatul managerilor, Alexandru Dumitrescu, sustinand ca mandatul managerului de proiect a fost revocat „fara vreo justa cauza„, iar in Consiliul de Administratie al Sigma a fost respins planul de business propus de echipa manageriala “fara niciun fel de explicatie”.

In replica, CA al Sigma Hotel Management a comunicat ca nu exista un plan de business.

Echipa manageriala nu a prezentat niciun plan de business si niciun studiu de oportunitate pe baza caruia CA sa poata lua o hotarare in acest sens. Singura grija a dlui Negoita in aceasta perioada a fost achizitia a 11 autoturisme Volkswagen noi si a unui Volvo X 90, o cheltuiala inutila si cu mult peste posibilitatile companiei„, au declarat reprezentantii Sigma.

Acestia au sustinut, de asemenea, ca Negoita a incheiat contracte de munca pentru manageri fara ca posturile respective sa existe in structura organizatorica a Sigma si fara aprobarea CA si ca grila de salarizare propusa de fostul director general prevedea salarii foarte mari fata de cele existente pe piata turistica.

Sub pretextul ca persoanele angajate au experienta in turism si sunt supracalificate, au fost incheiate illegal atat contracte de consultanta cu propriile firme, cat si contracte individuale de munca, termenul de preaviz fiind de 180 de zile in cazul concedierii. Acest termen credem ca sfideaza bunul simt, nemaifiind practicat nicio companie la ora actuala. Toate aceste cheltuieli facute fara nicio ratiune si fara minime cunostinte in domeniul managementului costurilor au convins Consiliul de Administratie de neprofesionalismul managerului general si de lipsa de viziune a acestuia si a echipei manageriale, care prin deciziile haotice luate impingeau spre discreditare si faliment aceasta companie„, au afirmat reprezentantii Sigma, precizand ca au inceput prin Cabinetul de Avocatura Cleopatra Marin demersurile legale pentru anularea contractelor.

Totodata, administratorii Sigma Hotel Management au anuntat ca au solicitat actionarului majoritar, SIF Transilvania, convocarea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor Sigma Hotel Management pentru declansarea actiunii in raspundere impotriva persoanelor vinovate de prejudiciul creat societatii si recuperarea acestuia.

SIF Transilvania este cel mai mare proprietar de unitati de cazare din turismul romanesc, cu un portofoliu de 36 de companii hoteliere, cele mai importante fiind Orizont – Predeal, Aro Palace Brasov, THR Marea Neagra, Bailea Felix si Turism Covasna.